Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
In memoriam
Herb Geller


De reden dat saxofonist Herb Geller, die 19 december op 85-jarige leeftijd overleed, relatief onbekend is gebleven, is zijn langdurige verblijf als anonieme muzikant in Duitse radio-orkesten. In 1958 overleed zijn echtgenote, pianiste Lorraine Walsh, plotseling aan een longontsteking. Geller raakte aan de drugs, maar besloot op aanraden van zijn vriend Stan Getz naar Europa te verkassen. Doch twee dagen voor zijn vertrek kreeg hij een telefoontje van klarinettist en bandleider Benny Goodman, met wie hij op dat moment werkte. Die was een grote, lucratieve tournee door Zuid-Amerika aan het voorbereiden. Hij bleef zes weken in Sao Paulo hangen, waar hij een engagement in de Stardust had. Vervolgens vloog hij naar Lissabon, waar hij met een komiek kon werken, wat hij zegge en schrijve een avond uithield – ook toen al waren komieken evenzovele kwellingen. Via Parijs belandde Herb Geller in 1962 in Berlijn, waar hij een baan kreeg bij het jazzorkest van de Sender Freies Berlin, om uiteindelijk in Hamburg en het NDR Orchester te belanden. Tot zijn pensioen in 1994 zou hij daar blijven werken.

Herbert Arnold Geller werd 2 november 1928 in Los Angeles geboren en zat in het schoolorkest naast saxofonisten Eric Dolphy en Vi Redd. Op zijn vijftiende - hij speelde al een tijdje saxofoon, klarinet en piano - zag hij het orkest van Benny Carter in het plaatselijke Orpheum Theater. Daar was hij zo ondersteboven van dat hij die week een paar keer terugkeerde: zó wilde hij ook alt spelen. "Het was een hele show met Benny Carters big band, het Nat Cole Trio en een film. Dat alles voor één dollar!", vertelde hij ooit. "Hij was een soort held. Dirigeerde, schreef alle arrangementen, eigen materiaal, speelde prachtige saxofoonsolo's met chorussen op dubbele snelheid en vervolgens soleerde hij dan weer op trompet."

Zijn eerste professionele schnabbel kreeg hij met het orkest van meesterviolist Joe Venuti ("ik had nog nooit met of voor een artiest van zijn kaliber gewerkt"). Kort daarna zag hij Charlie Parker en Dizzy Gillespie, die hun eerste engagement aan de westkust hadden. Als rolmodel maakte Carter plaats voor Parker en dat hoor je aan Gellers vroege plaatopnamen, met trompettist Maynard Ferguson en anderen. Hij werkte met de orkesten van pianist Claude Thornhill en arrangeur Billy May en was op tournee met Goodman toen hij van het overlijden van zijn vrouw hoorde.

Herb Geller tourde met pianist Rein de Graaff door Nederland en maakte toen veel indruk met de opmerkelijke wijze waarop hij bestaande melodieën aan flarden trok en van de uiteinden weer nieuwe songs knoopte. Je hoorde ook hoe hij ingenieuze achtergrondriffjes achter een andere solist construeerde – een zo goed als verloren gegane kunst – en hoe zijn ouderwetse volvette geluid met dat van een koperblazer mengde.

Meer weten?
Lees hier onze recensie van het concert van het Trio Rein de Graaff featuring Bud Shank, Herb Geller, Toon Roos & Niels Tausk op zaterdag 10 februari 2007 in Vredenburg, Utrecht.

Labels:

(Eddy Determeyer, 3.1.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.