Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


 

Cd / Jazztube
Spinifex - 'Hipsters Gone Ballistic' (TryTone, 2013)


Wat?! Een onuitgebrachte ESP van Frank Wright? Nee, shit, het is een alt. Charles Tyler dan? Maar dat ritme, dat klopt niet.

Klopt: het is de titeltrack 'Hipsters Gone Ballistic' van Spinifex, een collectief met Tobias Klein, Simon Levelt en Jasper Stadhouders in de frontlinie en het is geen 1963, maar 2013. Hoewel de altist, de trompettist en de gitarist de aandacht hebben getrokken als avontuurlijke solisten, stellen ze hun gaven hier ten dienste van de groep. In het nummer 'V', een compositie van Klein, vormt de frontlinie vlakken en brokken waarop de baslijnen van Goncalo Almeida in reliëf komen te liggen. Elders, in 'Boo', van de hand van de bassist, trekken alt en trompet unisono-lijnen die de compositie een statig karakter geven.

Er wordt weinig gebruik gemaakt van de vervormingtechnieken die voorhanden zijn – wat je hoort is wat er gespeeld wordt. Ook de 'Joint Strike Focker' van Spiniflex is niet gepimpt: het door Levelt geleverde toestel heeft een power waar je eerbiedig u tegen zegt, maar biedt kennelijk ook onderdak aan stiltecabines waar je rustig naar de solostemmen kunt luisteren. Een goede aankoop, moet de eindconclusie van de commissie dan ook luiden.

Bekijk de Jazztube!
Klik op de afbeelding linksboven om Spinifex live aan het werk te zien. De beelden werden gemaakt in het Bimhuis op 18 oktober 2012.

Labels: ,

(Eddy Determeyer, 27.1.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.