Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
In memoriam
Jim Hall


De Amerikaanse jazzgitarist Jim Hall is op 83-jarige leeftijd overleden.

Na zijn opleiding aan het Cleveland Institute for Music streek Hall midden de jaren vijftig neer aan de Amerikaanse westkust, waar hij speelde in het kwintet van drummer Chico Hamilton. Dat kwintet, met onder meer fluitist Buddy Colette, speelde een subtiele vorm van kamermuziek-jazz. Halls speelwijze – lyrisch en bescheiden – paste voortreffelijk in dat muzikale concept. Gedurende zijn gehele carrière week hij niet van die speelwijze af, getuige zijn samenwerking met klarinettist/saxofonist Jimmy Giuffre en pianist Bill Evans.

In het begin van de zestiger jaren toerde hij met Ella Fitzgerald en nam hij met Sonny Rollins diens befaamde album 'The Bridge' op. Nadien leidde hij met trompettist Art Farmer een succesvol kwartet en ging hij ondertussen regelmatig de platenstudio in om opnamen met altist Paul Desmond te maken. Hij richtte ook enkele eigen trio's op, waarin prominente muzikanten speelden, zoals bassist Ron Carter, pianist Tommy Flanagan en drummer Larry Bunker. Hij gaf les, componeerde en werd een veelgevraagd studiomuzikant. Naast het spelen met zijn eigen trio maakte Hall in de jaren daarna vele opnamen met talloze vermaarde musici als Ben Webster, Art Farmer, Bob Brookmeyer, Jake Hanna, George Shearing , Ron Carter en (zelfs) de klassieke violist Itzhak Perlman.

De laatste decennia van zijn leven toerde hij worldwide met musici als drummer Billy Stewart, keyboardspeler Larry Goldings en de bassisten Scott Colley en Gil Goldstein. In 1997 ontving hij de New York Jazz Critics Award for Best Jazz Composer/Arranger. In 2012, op 82-jarige leeftijd, trad hij nog op in de New Yorkse Blue Note en op festivals in de Verenigde Staten en Europa.

Jim Hall overleed in zijn slaap in zijn appartement in Manhattan op 10 december jongstleden.

Labels:

(Jacques Los, 13.12.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.