Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd / Lp
Various artists - 'London Is The Place For Me 5' (Honest Jon's, 2013)


De heerlijk verzorgde 'London Is The Place For Me'-reeks van het Honest Jon's-label is één van de belangrijkste archiefprojecten van de afgelopen jaren. In de loop der tijd is een hele reeks vergeten Britse muziek met wortels in West-Afrika en de Cariben opnieuw voor een groot publiek beschikbaar gemaakt. Daarbij ligt de aandacht per uitgave steeds op één specifiek element van de verschillende tradities. Het eerste deel gaat bijvoorbeeld volledig over de West-Afrikaanse volksmuziek uit de jaren twintig, die Londen bereikte naarmate er meer immigranten in de Britse hoofdstad kwamen te wonen. Deel drie legt de nadruk op de West African Rhythm Brothers en andere voorlopers van de afrobeat. Deel vijf, hier onder de loep genomen, besteedt vooral aandacht aan de calypso en andere dansvormen die zeer direct aan de jazz verwant zijn.

'London Is The Place For Me 5' bevat zowel instrumentale nummers als vocale stukken, die vaak politiek of maatschappelijk van aard zijn. Onderwerpen als sapfische liefde, cricketuitslagen en de inflatie van de pond passeren de revue, vaak op een licht spottende toon. Het Caribische accent met zijn herkenbare cadans zorgt voor geestige rijmwoorden en onverwachte wendingen in de tekst. Met name in de seksueel getinte nummers zorgt dit voor grote hilariteit: 'A lovely one with nice blond hair/well I wish she would arrest me every year', uit Mighty Terror's 'Women Police In England' is een van de vele voorbeelden van een zeer effectief gebruik van de eigenheid van het Caribisch accent om twee normaal gesproken niet rijmende termen aan elkaar te plakken.

Opvallend in alle opnamen is de zelfverzekerdheid van de artiesten, in welke stijl ze ook spelen. Calypso, mambo, jazz en alles wat ertussenin zit wordt met grote overtuigingskracht uitgevoerd en de levenslust komt duidelijk naar voren in de muziek. Hier was een generatie aan het woord die zich volop vermaakte in de nieuwe maatschappij waarin zij vertoefden. Een generatie ook die niet bang was om voor haar eigen culturele identiteit uit te komen, maar deze ook wist aan te passen aan de nieuwe omgeving. Een regel als 'You may think I am jocular/ But this really happened in Manchester' spreekt wat dit betreft boekdelen.

Meer horen?
Klik
hier om te luisteren naar 'Women Police In England' van Mighty Terror.

Labels: ,

(Sybren Renema, 13.11.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.