Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
In memoriam
Peter Ypma


Maandag 29 juli is op 71-jarige leeftijd drummer Peter Ypma overleden. De in 1942 in Indonesiƫ geboren Ypma maakte onder meer deel uit van de Dutch Swing College Band en het trio van pianist Pim Jacobs met Rita Reys. Jarenlang (zo'n kwart eeuw lang) heeft hij dan ook de onlangs overleden zangeres Reys begeleid.

Hij kocht zijn eerste drumstel op 16-jarige leeftijd en speelde alras op de Holland Amerika Lijn, waardoor hij kennis maakte met de Amerikaanse jazzscene. In 1962 voltooide hij zijn opleiding klassiek slagwerk en begon hij te toeren met de Dutch Swing College onder leiding van de legendarische klarinettist Peter Schilperoort. Ze toerden zelfs in Australiƫ en Nieuw-Zeeland.

Nadien werd hij drummer voor de Sender Freies Berlin en na terugkeer in Nederland werd hij een veelgevraagd drummer. Het resulteerde in het spelen met het VARA Dansorkest, het Metropole orkest, het orkest van Rogier van Otterloo en talloze jazzformaties. En uiteraard het reeds genoemde combo van Pim Jacobs/Rita Reys.

In de tachtiger jaren werd hij docent aan het Rotterdams Conservatorium. Hij was weliswaar een bescheiden drummer, maar tevens een zeer ervaren begeleider, een brushes-specialist en een uitstekende lezer van bigbandpartijen.

Hij werkte met vele groten uit de jazz: Monty Alexander, Thad Jones, Dexter Gordon en Ben Webster. Vanaf 1990 was hij leider van de twaalfmansformatie Peter Ypma Plus Eleven. Op veel platen van Pim Jacobs en Rita Reys is zijn subtiele en swingende begeleiding te beluisteren en hetzelfde geldt voor opnamen met Greetje Kauffeld, Harry Verbeke, Soesja Citroen en Cees Slinger.

Labels:

(Jacques Los, 5.8.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.