Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
In memoriam
Marian McPartland


De in 1918 in Engeland geboren pianiste Mary McPartland is op 20 augustus overleden.

Aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen studeerde McPartland klassiek piano. Tijdens de studie raakte zij geïnteresseerd in jazzmuziek en werd ze geïnspireerd door Duke Ellington, Fats Waller, Teddy Wilson en Mary Lou Williams. In 1938 maakte zij deel uit van de vier piano vaudeville act Billy Mayerl's Claviers. De groep toerde door Europa en zo kwam het dat zij in België in 1944 de Amerikaanse cornettist Jimmy McPartland ontmoette, verliefd werd, met hem trouwde en na de oorlog – met hem – naar de Verenigde Staten vertrok.

Al gauw formeerde zij haar eigen trio en speelde zij in vermaarde clubs als de Embers en Hickory House. In de jaren vijftig nam zij platen op voor de labels Savoy, Capitol en Argo. Eind jaren zestig richtte zij haar eigen platenlabel op: Halycon. Niet alleen gaf zij platen van zichzelf uit, maar ook van collega-pianisten als Earl Hines, Teddy Wilson, Dave McKenna en Jimmy Rowles.

In 1978 kreeg zij haar eigen radiopramma 'Marian McPartland's Piano Jazz' op NPR (National Public Radio). Het programma werd na 32 jaar beëindigd. Eveneens in 1978 tekende zij een contract voor Concord. Op dat label verschenen de albums 'Personal Choice', 'Willow Creek And Other Ballads', 'Plays The Music Of Billy Strayhorn', 'Plays The Benny Carter Songbook', 'Live At Shanghai Jazz' en nog vele anderen.

Marian McPartland was een elegant en delicaat spelende pianiste met een groot muzikaal oor en idem harmonieus gevoel. In 2007 werd ze door het Kennedy Center benoemd tot 'Living Jazz Legend'. Ze is op 95-jarige leeftijd een natuurlijke dood gestorven.

Labels:

(Jacques Los, 27.8.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.