Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
In memoriam
Cedar Walton


Op 19 augustus is op 79-jarige leeftijd pianist Cedar Walton overleden in Brooklyn, New York. Met onder meer pianisten als Barry Harris, Tommy Flanagan, Kenny Barron, Wynton Kelly wordt hij beschouwd als een zeer belangrijk pianist binnen de hardbopstroming.

Hij groeide op in Dallas en zijn moeder, die concertpianiste was, gaf hem pianolessen. Aan de universiteit in Denver studeerde hij muziekleer, waarna hij in 1955 naar New York vertrok. Hij sloot zich aan bij de jazzgemeenschap en speelde diverse malen in jazzclub Birdland. Zijn diensttijd bracht hij door in Duitsland. In het leger ontmoette en speelde hij met musici als Leo Wright, Eddie Harris en Don Ellis.

In 1958 keert hij terug naar New York en speelt dan tot en met 1961 in het Jazztet van Art Farmer en Benny Golson. Daarna wordt hij Blakey's pianist in de Jazz Messengers, waar op dat moment ook Freddie Hubbard en Wayne Shorter deel van uitmaken. Zijn kostje is inmiddels gekocht. Midden jaren zestig verlaat hij Blakey en wordt hij huispianist voor het Prestige-label. Walton begeleidt dan talloze prominente jazzmusici op hun plaatopnamen. Om er enkelen te noemen: Sonny Criss, Pat Martino, Eric Kloss, Charles McPherson en Houston Person.

Midden jaren zeventig leidt Walton een funkgroep Mobius, met saxofonisten Bob Berg, Frank Foster en Eddie Harris, trombonist Steve Turre en trompettist Freddie Hubbard. Ook was hij een begenadigd componist. Sommige van zijn composities zijn jazzstandards geworden: 'Firm Roots', 'Bolivia' en 'Cedar's Blues'.

Niet te tellen zijn de platen die hij heeft opgenomen als leider en als sideman. In de jaren zestig maakte hij opnamen op Blue Note met Art Blakey, op Argo met het Jazztet van Art Farmer en Benny Golson, talloze platen op Prestige, met Eddie Harris op Atlantic en met Clifford Jordan op Jazzland. De lijst is bij lange na niet compleet. De zestiger jaren zijn topjaren voor hem. Onder eigen naam verschijnt in 1967 zijn eerste album, met trompettist Kenny Dorham en saxofonist Junior Cook op het Prestige label, getiteld 'The Cedar Walton Trio, Quartet and Quintet – Cedar!'.

Sindsdien verschijnt hij met grote regelmaat in de studio's. De stroom platen als leider en sideman is nauwelijks te stuiten. Het is ondoenlijk al de uitgekomen platen te vermelden. Daarom hieronder een selectie van belangrijke en opmerkelijke platen: Cedar Walton/Hank Mobley Quintet – 'Breakthrough!' (Cobblestone), Cedar Walton Trio with Clifford Jordan – 'A Night At Boomers Vol. 1 & 2' (Muse), Cedar Walton Trio – 'Firm Roots' (Muse), Cedar Walton Quartet – 'Eastern Rebellion' (Timeless), Cedar Walton Quartet featuring Abbey Lincoln – 'The Maestro' (Muse), Cedar Walton Quintet – 'Cedar's Blues' (Red Record), Cedar Walton Quartet – 'The Promise Land' (HighNote), Cedar Walton Quartet – 'Voices Deep Within' (High Note) en zijn laatste album 'The Bouncer', dat in 2011 uitkwam, eveneens op High Note.

Na een kort ziekbed is Cedar Walton overleden. Het is niet bekend gemaakt waaraan hij is overleden.

Labels:

(Jacques Los, 24.8.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.