Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Festival
Jazz Middelheim 2013 Part 1


De 32ste editie van het Antwerpse Jazz Middelheim ging op donderdag 15 augustus voortvarend van start met het trio van de Belgische saxofonist Manuel Hermia. Het trio laat zich niet alleen inspireren door de Indische ragas, maar ook door de free jazz van de jaren zestig en zeventig. De exorbitante gierende en krijsende geluidsexplosies die kenmerkend waren voor de toenmalige free jazz werden door het geconcentreerd samenspelende trio vermeden. Ondanks de optimale muzikale vrijheid werd er in een behoorlijk harmonieus stramien samengespeeld en gesoleerd. De jazztraditie werd dan ook allerminst door het trio veronachtzaamd. Met de Italiaanse bassist Manolo Cabras en de Portugese drummer João Lobo heeft Hermia de juiste medestanders gevonden die hun leider in zijn avontuurlijke, vrije, melodieuze en wereldmuziek-georiënteerde muzikale ontdekkingsreis formidabel volgen.

Tigran is 'artist in residence' op het festival. Hij is een 26-jarige Armeense pianist. Voluit heet hij Tigran Hamasyan. Hij zingt ook, doet wat met de neusfluit en kan het niet laten aan knoppen van elektronische apparatuur te zitten. In een set met samplegoeroe Jan Bang en trompettist Arve Henriksen werden vooral mystieke en sfeervolle soundscapes gecreëerd. Esoterische muziek, zogezegd. Die sfeer werd nog versterkt door de zang van Tigran en de vocalises van Henriksen in het sopraanregister. Naar het eind toe werd er van de ambientstroming overgeschakeld naar funk, punk, hardrock en hiphop, waarbij Henriksen een saxofoonmondstuk op de trompet zette, daarmee de rockbeat nog stevig accentuerend. Het is jammer dat Tigran zich nogal prominent bezig houdt met elektronica, effecten en zang. Dat voegt niet altijd iets toe aan zijn muziek. Uit de zeldzame momenten dat hij akoestisch piano speelde, bleek hij een zeer getalenteerde en virtuoze pianist te zijn, die niet voor niets wordt geprezen door Herbie Hancock, Chick Corea en Brad Mehldau.

De verwachtingen van de groep Mosaic onder leiding van drumster Terri Lyne Carrington waren hoog gespannen. Helaas, ondanks de sterke bezetting – saxofonisten Tia Fuller en Tineke Postma, pianiste Helen Sung, bassist Tamir Schmerling en zangeres Lizz Wright – kwam het concert niet uit de verf. Het was een allegaartje van genres, ongeïnspireerde solo's en warrige arrangementen. Hoewel Wright een warme, volle stem heeft, overtuigt zij niet als jazzzangeres. Haar kracht en sterkte ligt meer in het gospel-, soul- en popidioom. En zo laveerde de muziek door bovengenoemde genres. Een allegaartje. Vlees noch vis.

De eerste avond werd afgesloten met een jazzicoon van de eerste orde, Toots Thielemans. 91 jaar is hij inmiddels. Het is te zien en te horen. De mondharmonica schuift niet zo lekker meer, er is adem te kort, het geheugen hapert wat, de vitaliteit ebt weg. Maar Toots is een muzikale held. Hij is een groot muzikant. Hij heeft muzikaal veel betekend. Hij behoort tot de groten, een jazzmonument. Daarom speelt hij op Jazz Middelheim.

Cees van de Ven maakte een fotoverslag van deze eerste dag van Jazz Middelheim, donderdag 15 augustus. Klik hier om zijn foto's te bekijken.

Labels:

(Jacques Los, 25.8.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.