Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd / Jazztube
ADA & Steve Noble - 'OTO' (eigen beheer, 2013)

Opname: 20 februari 2012

De in eigen beheer uitgebrachte opnamen die op tournee verkocht worden, zijn een aangename bron van extra inkomsten voor de muzikant. Tegelijkertijd scheppen ze een gevoel van exclusiviteit bij de liefhebbers, die denken een zeldzaamheid te bezitten. Met het internet is dat echter allemaal schijn: ook deze in bruin karton verpakte cd van ADA (Peter Brötzmann, Fred Lonberg-Holm en Paal Nilssen-Love) met als gast Steve Noble is gewoon online te bestellen. En gelukkig maar, want hoewel de geluidskwaliteit beperkt is, is elke opname van Brötzmann de moeite van het beluisteren waard. Dat geldt zeker voor dit kwartet met twee drummers, sax en cello.

Zoals vaker in het Londense café OTO, de impro-tempel van Groot-Brittanië waar deze opname vandaan komt, is drummer Steve Noble te gast. Samen met bassist John Edwards vormt hij de ritmesectie die op commando verschillende grootheden kan begeleiden, van Marshall Allen tot Thurston Moore. Hier heeft hij de zware taak zich te verzetten tegen het geweld van collega-drummer Paal Nilssen-Love. Het resultaat is een vrijwel niet aflatende brij van ritmiek, die nog het meeste weg heeft van een wasmachine vol vieze gympies.

Lonberg-Holm zaagt zijn cello, soms versterkt met elektronica, welhaast in stukken en Brötzmann is zijn Teutoonse zelf. Het kathartische, Dionysische element is dominant en de zeggingskracht enorm, soms bijna ontmoedigend. Toch is er ook ruimte voor dialoog en subtiliteit, zoals een verstild duet tussen sax en cello, dat laat zien dat Brötzmann toch niet de primitieveling is waar hij soms voor versleten wordt.

Er is ook ruimte voor een drumbattle, misschien wel datgene waarop gehoopt mag worden wanneer twee drumgrootheden tegenover elkaar zitten. Gelukkig vangen de heren elkaar geen vliegen af, maar wordt er constructief - zij het extreem - gesoleerd. Daarmee is deze opname, hoewel geen absoluut hoogtepunt, voor de liefhebbers een aangenaam tussendoortje, dat een goed beeld geeft van Brotzmanns live-optredens en de sfeer van Cafe OTO.

Bekijk de Jazztube!
Klik op de afbeelding hierboven om het concert in kwestie te zien en te beluisteren!

Labels: ,

(Sybren Renema, 12.7.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.