Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


 

Cd / Jazztube
Rinus Groeneveld & Wouter Kiers Quintet – 'Tough Tenor Favorites' (16MB Limited Edition Records, 2012)

Opname: april 2012

Het getuigt van moed om een Nederlands equivalent van de saxbattles – Gene Ammons/Sonny Stitt, Eddie 'Lockjaw' Davis/Johnny Griffin, Dexter Gordon/ Wardell Gray – op de cd-markt te brengen. 'Tough Tenors' Rinus Groeneveld en Wouter Kiers hebben de stoute schoenen aangetrokken en in de voetsporen van hun illustere voorgangers en voorbeelden een alleszins acceptabele cd volgespeeld.

In burnin' tenorklassiekers als 'Blues Up And Down', 'Tickle Toe' en 'Oh, Gee' leven de beide tenoristen zich lekker uit en worden de minimale verschillen hoorbaar: het felle geluid en de meer jazzy solo's van Groeneveld en het donkere geluid en het honken en screamen van Kiers. In ieder geval hebben de twee veel affiniteit met de oude 'scheursaxofonisten' als Big Jay McNeely, Red Prysock, Lee Allen, Sam 'The Man' Taylor en Joe Houston. Bij het betere scheurwerk hoort een magistrale beheersing van het flageoletto-idioom. Laat dat maar aan deze Hollandse tenorhelden over. In die context is het zinderende 'El Cumbanchero' exemplarisch.

Het gaat dus op deze schijf om energieke no-nonsense jazz, stomen en gieren, en diep uit de tenen blazen. Om dan even bij te komen zijn er de zwoel geblazen ballads 'The Shadow Of Your Smile' (Kiers) en 'Theme For Harry' (Groeneveld). Het latin 'El Cumbanchero' daarentegen doet je uit de stoel springen en een dansje met je geliefde maken. Dit kwintet blaast al je zorgen en de hele crisis omver.

Bekijk de Jazztube!
Klik op de afbeelding linksboven om het Rinus Groeneveld & Wouter Kiers Quintet aan het werk te zien tijdens de opname van het nummer 'Oh, Gee'. Met Cajan Witmer op piano, Hans Ruigrok op basgitaar en Maarten Kruijswijk op drums.

Labels: ,

(Jacques Los, 12.3.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.