Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


 

Cd / Jazztube
Kapok – 'Flatlands' (Kytopia/Rough Trade, 2012)


Ineens is Kapok in Nederland de band die je gezien moet hebben. Hoe zoiets gebeurt, is nauwelijks te voorzien en evenmin eenvoudig te verklaren. Een omstandigheid die geholpen zal hebben, is dat de voorman en hoornist van de band, Morris Kliphuis (1986), jarenlang in het Kyteman Orchestra heeft gespeeld, waar hij van dichtbij heeft kunnen meemaken hoe een musicus een komeetachtige ontwikkeling kan doormaken door vast te houden aan zijn ideeën en een persoonlijke band met zijn publiek op te bouwen. En Kapok heeft in zijn korte bestaan ook al een paar flinke stappen gezet. Zo won het trio in juni 2012 de Dutch Jazz Competition en kreeg de groep een prominente plaats op het afgelopen North Sea Jazz Festival.

Luisterend naar Kapoks tot dusver enige cd 'Flatlands' (opgenomen in de Kytopia Studio in Utrecht) valt meteen op hoe communicatief het trio zich opstelt. Het absoluut hechte en intrigerende samenspel is werkelijk indrukwekkend. Met het grootste gemak vinden Kliphuis, gitarist Timon Koomen en drummer Remco Menting telkens nieuwe manieren om hun muzikale verhalen te verstrengelen. Kapok is daarnaast ook communicatief richting collega-musici: op de cd staan tracks met gastspelers als het Ragazze Strijkkwartet, maestro-bassist Ernst Glerum en percussionist Joshua Samson. Vooral het meesterlijke nummer 'Missing Link' met het strijkkwartet laat zien dat Kapok naast muzikaal handwerk ook een flinke dosis compositorisch vernuft in huis heeft. Het simpel dalende, funky gitaarlijntje van Koomen wordt door de strijkers effectief opgetuigd tot een steeds dichter ritmisch en melodisch raamwerk, dat uiteindelijk uitmondt in een aantal ontladende, bijna zoete refreinakkoorden die het stuk een souldimensie geven.

Kapoks muziek bezit een associatieve kracht waarmee je alle kanten op kunt. Dit wordt op zijn laatst duidelijk in de ballad 'Nausicaa', een stuk dat ook de soundtrack had kunnen zijn voor een melancholieke Franse policier uit de jaren zeventig (waarvoor Ennio Morricone dan meestal de muziek schreef). Hierin laat Kliphuis bovendien al solerend horen dat hij als jonge en moderne jazzmuzikant een sterke melodie liever voor zichzelf laat spreken dan er via het vaak begane pad der deconstructie al dan niet geforceerd een avant-garde statement van te maken. Ook dit heeft met communicatieve vaardigheden te maken, die overigens helemaal aan de oppervlakte komen, wanneer Kapok live optreedt en de vonken tussen band en publiek kwistig overspringen.

Bekijk de Jazztube!
Klik op de afbeelding linksboven om Kapok live aan het werk te zien in De Brakke Grond, Amsterdam op 2 juni 2012 tijdens het VPRO Boeken Festival. Ze spelen het nummer 'Dave Goes South', dat overigens niet op bovenstaand album staat.

Labels: ,

(Unknown, 23.1.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.