Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Artikel
SWP Records


De in Zambia geboren en thans in Utrecht wonende slagwerker/componist Michael Baird is de oprichter en eigenaar van een wel zeer bijzonder platenlabel: SWP Records.

De in 1954 geboren Baird kwam op 13-jarige leeftijd naar Nederland. Nadat hij een jaar filosofie had gestudeerd aan de Leicester University besloot hij professioneel drummer te worden. Vanaf 1975 tot en met 1983 werd hij drummer in zo'n beetje alle formaties van saxofonist Gijs Hendriks. Een actieve drummersloopbaan ging van start. Naast zijn intensieve samenwerking met Hendriks speelde en maakte hij opnamen met onder meer Slide Hampton, Kenny Wheeler, Jan Akkerman en Wim Overgaauw.

Na afscheid genomen te hebben van Hendriks formeerde hij met Broer van den Boogaart het percussieduo Sharp Wood en richtte hij onder dezelfde naam een stichting op (St. Sharp Wood Productions). Later voegt vibrafonist Hans Hasebos zich bij het duo. Na die post-Hendriks periode maakte hij nog deel uit van tal van ensembles: het Franse André Jaume/Jean-Marc Montera Quintet, Tjitze Vogel's Vogelvijf, het MOT sextet van Steven Kamperman en het Dick de Graaf/Serge Lazarevitch Quartet.

Maar zijn belangrijkste project was toch wel het opzetten van SWP Records. Dat gebeurde in 1986. Een eigen platenlabel waarop hij in eerste instantie zijn eigen muziek en groepen kon uitbrengen. Dat resulteerde in de uitgave van drie cd's van Sharp Wood en de vierde onder de naam Michael Baird and Friends. Dit laatste album heeft de titel 'On Remote Patrol' en de vrienden zijn David Tronzo, Vitold Rek, Michael Moore, Michel Massot, Hans Hasebos en Mark Lotz.

Dan komt Baird op het spoor van Hugh Tracey. Tracey, een Engelse boer die in Gutu, Zuid-Rhodesië woonde, raakte geïnteresseerd in de traditionele muziek van Afrika, vanaf de grens van Soedan tot en met Kaap de Goede Hoop, en maakte er zijn levenswerk van die muziek op te nemen. In 1954 richtte Tracey de International Library of African Music (ILAM) op, waarin zijn werk werd ondergebracht. Dat werk, 'The Sound Of Africa', omvatte liefst 120 lp's.

De collectie is gevestigd op de Rhodes University in Grahamstown. Diverse keren is Baird daar geweest om die collectie door te spitten. Daaruit is een monumentale serie van 22 cd's - 'Historical Recordings by Hugh Tracey' - uitgebracht op SWP Records. In de perioden dat Baird in Afrika was, heeft hij naast het uitzoeken van het Tracey-materiaal zelf ook veldwerk verricht in Zambia, Zimbabwe en Lesotho. Ook het resultaat daarvan is op zijn label uitgebracht, zoals 'The Kankobela Of The Batonga' (vols. 1 & 2) en 'Lesotho Calling'.

Behalve dat bijzondere en originele Afrikaanse materiaal zijn recentelijk nog enkele interessante cd's verschenen: 'The Late Great Phil Seamen' (een van Europa's beste drummers) en 'On The Way', de nooit uitgebracht dubbel-lp uit 1977 van het Gijs Hendriks Quartet met gasten trombonist Slide Hampton, trompettist Sonny Grey en congadrummer Raul Burnet. Op komst zijn nog 'Zambia Roadside Nr. 2', 'Michael Baird and Friends' (waarin deze keer onder anderen Jeroen van Vliet) en 'Kwaito Dancehits'.

Klik hier voor meer informatie over SWP Records.

Labels:

(Jacques Los, 9.1.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.