Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
In memoriam
Pete La Roca


Drummer Pete La Roca is op 19 november overleden in New York City aan de gevolgen van longkanker. Zijn echte naam is Peter Sims. Hij is de zoon van een trompettist en een pianiste. Hij studeerde aan de High School of Music and Art en de Manhattan School of Music.

Door drummer Max Roach werd hij aanbevolen bij Sonny Rollins. In de jaren 1957–1959 speelde hij met de 'Saxophone Colossus'. Daarna was zijn ster gerezen. Met alle belangrijke jazzmusici uit die jaren heeft hij dan wel gespeeld en platen opgenomen, zoals onder anderen Bill Evans, John Coltrane, Paul Bley, Charles Lloyd en Chick Corea.

Het is enigszins vreemd dat La Roca in zijn prime time slechts twee albums opnam als leider, zeker gezien de positieve ontvangst die zijn debuut 'Basra' (Blue Note, 1965), waarvoor hij drie eigen composities aandroeg, kreeg. Op deze plaat speelde hij samen met tenorsaxofonist Joe Henderson, pianist Steve Kuhn en bassist Steve Swallow. 'Basra' wordt tegenwoordig gezien als een onvervalste jazzklassieker.

La Roca was beslist geen conservatief drummer, maar hij voelde zich niet happy met de opkomst van de fusion- en freejazz. In 1968 verliet hij dan ook de muziekwereld en vestigde zich als advocaat.

Eind jaren zeventig keerde hij weer terug in de muziek met een eigen groep, het Swing Time Sextet. Nog veel later – 1997 – neemt hij op het Blue Note-label het album 'Swingtime' op. Op dat album zijn onder meer saxofonist Dave Liebman, trompettist Jimmy Owens en pianist George Cables te horen.

Pete (La Roca) Sims is 74 jaar oud geworden.

Labels:

(Jacques Los, 1.12.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.