Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
In memoriam
Dave Brubeck


Op woensdag 5 december overleed de Amerikaanse jazzpianist en componist Dave Brubeck. Hij was op dat moment onderweg naar een afspraak met zijn cardioloog. Brubeck zou een dag later 92 zijn geworden. Hij behoorde met Louis Armstrong tot één van de meest bekende jazzmusici. Zowel Armstrong als Brubeck verschenen op de cover van Time Magazine (respectievelijk in 1949 en 1954). Zelfs het grote publiek dat niets met jazz van doen heeft, weet dan deze beide namen te noemen.

Na zijn militaire diensttijd (1942-46) – hij leidde een orkest en hoefde niet aan militaire acties deel te nemen – nam hij les in Californië van de Franse componist Darius Milhaud. In 1947 formeerde hij een octet en leidde hij een trio met onder meer Cal Tjader. Dat trio werd regelmatig aangevuld met altsaxofonist Paul Desmond.

In 1951 wordt dan het Dave Brubeck Quartet officieel geformeerd met – natuurlijk – Paul Desmond. Het kwartet werd een groot succes. Ze traden veel op in universiteiten en werden erg populair bij de studenten. In 1953 en 1954 verschenen de albums 'Jazz At Oberlin', 'Jazz At The College Of The Pacific' en 'Jazz Goes To College'.

In 1956 werd Joe Morello de opvolger van drummer Joe Dodge. In 1958 kwam bassist Gene Wright in de band. Tot in 1967 was dat het succesvolle en vaste kwartet. In 1959 werd in die bezetting het album 'Time Out' uitgebracht. Het werd een million seller. Het sindsdien meest gespeelde en meest bekende nummer was 'Take Five', een compositie van Paul Desmond in 5/4 maat. Het album bevatte meerdere composities in afwijkende maatsoorten, onder andere 'Blue Rondo À La Turk' en 'Three To Get Ready'. Na dit album volgden nog in hetzelfde concept: 'Time Further Out', 'Countdown: Time In Outer Space', 'Time Changes' en 'Time In'.

Brubeck stond er nu om bekend dat hij de conventionele jazz en de daarbij passende maatsoorten oprekte en welhaast tomeloos experimenteerde met diverse afwijkende maatsoorten. Hoewel hij in diehard hardbop- en avant-garde jazzkringen toentertijd niet erg gewaardeerd werd, was hij erg populair bij een zeer groot deel van het jazzpubliek.

Na het uiteenvallen van zijn kwartet in 1967 bleef Brubeck in de schijnwerpers staan. Hij ontving prijzen en eredoctoraten en trad op tijdens het bezoek van paus Johannes Paulus II aan San Francisco in 1987 en bij de top in 1988 tussen president Ronald Reagan en Sovjetleider Michail Gorbatsjov in Moskou. Hij speelde ook twee keer in het Witte Huis. Ook schreef hij onder meer balletten, oratoria en symfonische werken, waarbij hij net als zijn illustere voorganger George Gershwin jazz vermengde met klassieke muziek.

Tot op hoge leeftijd stond hij nog geregeld op het podium met zijn vier eveneens musicerende zoons, Darius, Chris, Dan en Matthew. Zo trad hij in 2004, op 85-jarige leeftijd, voor de vierde keer op in het Amsterdamse Concertgebouw.

Met dank aan Skip Bolen voor het beschikbaar stellen van bovenstaande foto.

Labels:

(Jacques Los, 7.12.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.