Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
In memoriam
Ted Curson


Afgelopen zondag, 4 november 2012, is trompettist Ted Curson in zijn woonplaats Montclair, New Jersey op 77-jarige leeftijd overleden.

Curson was een bekend musicus die zich vanaf eind vijftiger jaren bewoog in kringen van de vooruitstrevende New Yorkse muzikanten. Zijn debuut was op Cecil Taylors 'Love For Sale'-album. Dat was in 1959. In het begin van de jaren zestig speelde hij in de groep van bassist Charles Mingus. In die groep zaten ook nog de saxofonisten Eric Dolphy en Booker Ervin.

Curson is onder andere te horen op de Mingus-albums 'Mingus Revisited', 'Mingus At Antibes' en 'Charles Mingus Presents Charles Mingus'. In 1961 neemt Curson zijn eigen album op, 'Plenty Of Horn' (Old Town). Sindsdien verschijnen er zestien albums onder zijn eigen naam. De bekendste platen zijn 'Tears For Dolphy' (Black Lion, 1964), 'New Thing And The Blue Thing' (Atlantic, 1965), 'Urge' (Fontana, 1966), 'Jubilant Power' (Inner City, 1977) en 'In Paris: Live At The Sunside' (Blue Marge, 2006). Hij neemt ook deel aan opnames van Archie Shepp, Andrew Hill en Bill Barron. Als sideman is hij op meer dan driehonderd albums te horen.

Echt doorgebroken is Curson niet. Wel toert hij veelvuldig in Europa. Daar is hij dan ook enigszins bekend, vooral in Finland. Hij is daar een gevierd muzikant – een 'jazz colossus' - en verschijnt dan ook jaarlijks op het Pori Jazz Festival. Zelfs de president van Finland kwam naar Cursons woonplaats Montclair, waar hij in de tuin een picknick met de trompettist had.

Labels:

(Jacques Los, 13.11.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.