Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
In memoriam
John Tchicai


Op maandag 8 oktober overleed saxofonist John Tchicai. In de free-jazz scene was hij een bekende en belangrijke rietblazer en componist.

Tchicai werd in 1936 in Kopenhagen geboren. Zijn moeder was Deense en zijn vader kwam uit Congo. Hij kreeg vioolles op jonge leeftijd, maar ging als tiener over op de klarinet en altsaxofoon. In de jaren vijftig speelde hij veelvuldig in Europa met vele musici. Al snel vertrok hij – in 1962 – naar New York. Hij richtte daar met Archie Shepp de New York Contempory Five op en werd één van de belangrijkste exponenten van de avant-garde jazz in Amerika en Europa. De klarinet is dan al lang in de mottenballen gestopt.

Hij verschijnt regelmatig in de platenstudio en maakt opnamen met Shepp, John Coltrane ('Ascension') en Albert Ayler. In 1966 keert hij terug naar Denemarken en richt er een groot workshop-ensemble op: Cadentia Nova Damica. In de zeventiger jaren stort hij zich op yoga en meditatie en treedt dan nog sporadisch op, al geeft hij wel muziekles en workshops. Ook componeert hij veel.

In de jaren tachtig pakt Tchicai zijn vroegere stiel weer op en toert hij door Europa, India, Japan en Afrika met eigen groepen en als sideman. Ook verschijnt hij regelmatig in Nederland. Alhier speelt en maakt hij opnamen met Misha Mengelberg, het ICP Orkest, Willem Breuker en het saxofoonensemble The Six Winds. In die periode wordt zijn hoofdinstrument de tenorsaxofoon.

In 1991 vertrekt hij naar Californië. Hij formeert er de afro-jazz rockformatie John Tcicai And The Archetypes. Daarnaast leidt hij veel workshops en blijft hij zich bezighouden met yoga en meditatie. Hij maakt ook internationale tournees. Gelet op zijn langdurige aanwezigheid in Europa was hij een prominent vertegenwoordiger van de avant-garde jazz van dat continent.

Labels:

(Jacques Los, 12.10.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.