Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
In memoriam
Sean Bergin


Zaterdag 1 september is in Amsterdam de in Zuid-Afrika geboren saxofonist en –fluitist Sean Bergin overleden. Bergin, die halverwege de jaren zeventig naar Nederland kwam, was een bekende muzikant in het landelijke en internationale improvisatiecircuit. In 2000 ontving hij de VPRO/Boy Edgar Prijs, de belangrijkste jazzprijs van Nederland.

Zo reusachtig Bergins gestalte was, zo lichtvoetig was zijn muziek, die vrijwel altijd een swingend Afrikaanse touch had. "Zij kunnen mij uit Afrika gooien, maar ze kunnen Afrika niet uit mij gooien," zei hij in het jaar dat hij de Boy Edgar Prijs kreeg in een interview met Haarlems Dagblad.

Bergin speelde de afgelopen vijfendertig jaar met vrijwel iedereen in de Nederlandse jazzscene. In de jaren zeventig en tachtig onder meer met de latinrockgroep Sail Joya en JC Tans & Rockets. Daarna regelmatig met het ICP Orchestra en alle individuele ICP-musici. Maar ook met de in Londen wonende Zuid-Afrikaanse slagwerker Louis Moholo.

Zijn eigen groep sinds de jaren negentig heette MOB - My Own Band – waarmee hij een half dozijn albums maakte. Met MOB, waarin talloze jazzcoryfeeën elkaar afwisselden, speelde Bergin zijn eigen composities. Die waren vaak swingend, soms weemoedig, op andere momenten grappig en vrijwel altijd lichtvoetig. Op zijn meest recente MOB-cd, 'Chicken Feet' uit 2009, is Bergins dochter Una als zangeres te horen.

Het ICP Orchestra, dat op 1 september het concertseizoen in het Bimhuis opende, droeg hun optreden op aan de Zuid-Afrikaan. Het stuk dat ze van hem speelden, was het meest swingende moment van de avond.

De afscheidsceremonie voor Sean Bergin (1948–2012) is vanmiddag om 15.30 uur in crematorium De Nieuwe Ooster aan de Nieuwe Kruislaan 126 in Amsterdam.

Meer horen?
Hoor hier Sean Bergin nog een keer aan het werk tijdens een concert van de formatie All Hands bij Jazzpower in Wilhelmina, Eindhoven op 26 mei 2003. Met verder Jan-Willem van der Ham op altsax, Arjen Gorter op bas en Michael Vatcher op drums.

Labels:

(Peter Bruyn, 10.9.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.