Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Voorbeschouwing
ZomerJazzFietsTour 2012


Op de laatste zaterdag van augustus gaat voor alweer de 26ste keer de ZomerJazzFietsTour van start. Het is met stip Nederlands meest originele, actuele en avontuurlijke impro- en moderne jazzfestival. Langs een prachtige route door het Reitdiepdal, ten noordwesten van Groningen, kan een keuze gemaakt worden uit 25 concerten in middeleeuwse kerkjes en boerenschuren. Dit opmerkelijke fietsfestijn brengt een internationaal gevarieerd programma met actuele jazz- en improvisatiemuziek uit Nederland, België, Duitsland en de VS.

Deze editie introduceert een speciaal thema met muziek uit Scandinavië op de toepasselijk genaamde Nordic Route. Volgens beproefd concept kan per fiets de nieuwe jazz worden verkend. De Nordic route behelst de toonaangevende groepen Atomic en Zanussi Five. Beide formaties zijn ruim tien jaar actief en spelen een belangrijke rol in de levendige Scandinavische jazzscene. Verder speelt de Deense gitarist Hasse Poulsen met Das Kapital composities van Hanns Eisler. Het Zweeds-Noorse duo Håkon Kornstad/Ingebrigt Håker Flaten gaat met oude Noorse hymnes aan de haal. De Deense bassist Joel Grip is te horen met musici uit Parijs en Berlijn en onder de noemer NL/NO Duo's spelen Michael Moore en Eric Boeren met respectievelijk Per Zanussi en André Roligheten uit Noorwegen.

Speciale samenwerkingen zijn verder mee te maken bij een nieuw duo uit Boston: Jorrit Dijkstra/Pandelis Karayorgis of bij het New Yorkse duo Ingrid Laubrock/Tom Rainey, die bassist Wilbert de Joode voor het eerst gaan ontmoeten. De bijzondere Berlijnse trompettist Axel Dörner is te horen met duo Ab Baars/Ig Henneman. Andere bekende en vertrouwde gezichten zijn onder meer: Han Bennink, Sean Bergin, Tobias Delius, de Dutch Impro Academy, Bart Maris, Jozef Dumoulin, Paul van Kemenade, Corrie en de Grote Brokken en Talking Cows.

De afsluiter wordt dit jaar de band Maison Du Malheur, met vrolijke rootsmuziek. De tent tegenover de molen in Garnwerd is de plek waar dit zich afspeelt en waar de fietsverhalen bij elkaar komen. Want vijfenentwintig acts op één dag is te veel voor een jazzfietser. Soms spelen fantastische bands tegelijkertijd op kilometers afstand van elkaar. Daarom vereist de ZomerJazzFietsTour behoorlijke voorbereiding en gedegen planning. Maar, dat is alleszins de moeite waard!

Dus klik hier voor meer en uitgebreide informatie.

Meer weten?
Lees ons verslag van de ZomerJazzFietsTour van vorig jaar.

Labels: ,

(Jacques Los, 4.8.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.