Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Festival / Jazz op verzoek
ToneJazz Festival geeft succesvol Jazz in Duketown kleur

VPRO ToneJazz Festival met Michiel Stekelenburg Kwartet & Nils Wogram's Nostalgia, vrijdag 25 mei 2012, De Toonzaal, Den Bosch

Het zonnige weer heeft Jazz in Duketown geen windeieren gelegd dit jaar; meer dan 150.000 bezoekers bezochten het grootste gratis jazzfestival van Nederland, dat van 25 tot en met 28 mei plaatsvond in de binnenstad van Den Bosch. Op meer dan tien plekken traden liefst tachtig bands op. Het was ongekend succes, aldus Arjan Maas van de organisatie. Vorig jaar kwamen er 'maar' 125.000 mensen op het jazzfestival af.

Tijdens Jazz in Duketown vond in De Toonzaal de vierde editie plaats van het VPRO Tonejazz Festival. De opzet daarvan is om de meest actuele en bijzondere jazzacts van dit moment te presenteren: veelbelovende musici en eigenzinnige ensembles uit Nederland en Europa, die de randen van de jazz aftasten. Dat zat dit jaar ook weer snor; op 25 mei was ondergetekende getuige van een voortreffelijke opening, met een verrassend sterk concert van de veelbelovende Tilburgse gitarist Michiel Stekelenburg. Met zijn kwartet, waarin Tom Beek (sax), Guus Bakker (bas) en Pascal Vermeer (drums) zich deden gelden als even betrouwbare als stimulerende muzikale partners, bracht hij een gevarieerde set met veel dynamiek. Nils Wogram is al jaren een graag geziene gast in de Toonzaal, en terecht, want er staat geen maat op het kunnen van deze sympathieke Duitse trombonist. Dat toonde hij deze vrijdag ook weer aan met zijn Nostalgia Trio, waarin Florian Ross op Hammond B3 vervangen bleek te zijn door onze 'eigen' Arno Krijger, naast mainstay Dejan Terzic op drums. En dat is bepaald geen achteruitgang; Krijger is een inventieve, vingervlugge en stuwende organist, die zijn instrument naar believen kan laten kreunen en steunen, maar ook lieflijk mooie tonen tevoorschijn kan toveren.

Het Radio 6-programma VPROJazzLive (woensdags van 23.02 tot 01.00 uur) blikt in een vijftal uitzendingen terug op dit uitstekende festival. Aanstaande woensdag 13 juni staat het concert van het Michiel Stekelenburg Kwartet op het programma. Daarna volgen de concertregistraties van het Nostalgia Trio (20 juni), Tin Men & The Telephone (27 juni), The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble (5 september) en Roger Hänschel & Bguti Orchestra (12 september). Na afloop blijven de concerten van het Tonejazz Festival als stream terug te beluisteren op de site van VPROJazzLive.

Labels: ,

(Maarten van de Ven, 11.6.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.