Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Festival
Een ontdekking zonder opkomst

Sofie La Digue Quintet, Bert Joris with Guests + Tutu Puoane & Group, zaterdag 2 juni 2012, AngelJaZZ, Kerk Attenhoven, Hoevenen

De derde editie van AngelJaZZ, het jazzfestival te Hoevenen, werd opgedragen ter nagedachtenis van wijlen Angela Baekelmans, zangeres bij Have Some Jazzfun en medewerkster van Muziekmozaïek vzw. Overschot aan ruimte door de beperkte opkomst in de nochtans compacte en ontwijde Onze-Lieve-Vrouwkerk, die vanmiddag omgedoopt werd tot een jazztempel.

Het Sofie La Digue Quintet brengt de verkoelende ruimte meteen in een broeierige sfeer. De zwoele jazzstem van Sofie Dykmans maakt het schaarse publiek nostalgisch en refereert naar de jazzclubs van weleer van de jaren dertig, veertig en vijftig. De communicatie tussen gitaar (Ramsy Irani), zang, contrabas (Frank De Wolf) en drums (Gillis De Meester) doet wegdromen, al lijkt de samenwerking nog pril. Marie-Anne Standaert mag zich in dit kwintet met haar degelijk trompetspel - jazz pur sang - een waardige vervangster noemen van Jon Birdson.

Zelfs in het Portugees klinkt Dykmans heel overtuigend. Kosmopoliet als zij is - ze woonde in New York, New Orleans en Salamanca - inspireert ze de muzikanten in hun samenspel. Alle genres passeren de revue, van jazzstandards tot reggae. De jazzy versie van 'Bongo Bong' van Manu Chao wordt bekoorlijk en getalenteerd overgebracht. Het hoogtepunt van de set is het nummer 'Summertime' van Gershwin: à la Sofie gebracht, roept het koude rillingen op.

Bert Joris with Guests, onder leiding van duizendpoot Joris, getuigt van groot kunnen. Het tilt ineens het concert van vanmiddag naar een ander niveau. Zelfs voor een niet-ingewijde zijn de nummers stuk voor stuk magistraal te noemen. De opener 'Magic Box' is meeslepend vakwerk en een voorbeeld van talent dat ontroert. Onder de guests treft men nog jong geweld dat bulkt van talent: Bram De Looze (Fender Rhodes) en Toni Vitacollona (drums), samen met de gevestigde waarde Nic Thys op contrabas. 'Magone', samengesteld uit yes-momenten, brengt de juiste spanningsvelden bij het spelen met ritmes en is een lust voor het oor in afwerking en originaliteit.

Tutu Puoane & Group, met Ewout Pierreux (piano), Nic Thys (bas) en Lieven Venken (drums), vormt het niet te versmaden slotconcert van dit toch wel memorabel festival. De heerlijke zangstem van Puoane en haar présence brengen cohesie met de muzikanten. Deze jazzdiva beschikt over persoonlijkheid die men niet snel kan vergeten. De blikken tussen Pierreux en Puoane verraden een perfecte harmonie op het podium en daarbuiten. Angelic and gospel sounds in een kerk op AngelJaZZ zorgen voor harmonie in al zijn facetten en dat met een Duvel in de hand. Zingend en met een knipoog neemt Tutu Puoane afscheid van het publiek. Er volgt vanzelfsprekend nog een smakelijk bisnummer en daar bovenop als toemaatje nog een verrassend duet tussen Puoane en Joris. Een unieke ervaring, waarbij deze twee talenten organisch samen zoeken naar een ultiem harmonisch evenwicht.

Jazz Hoevenen. Nooit van gehoord? Mensen, zet het dan nu maar snel in uw agenda voor volgend jaar en op de mentale kaart, om nooit meer te vergeten.

Klik hier voor foto's van dit concert door Cedric Craps.

Labels:

(Jos Demol, 18.6.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.