Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
In memoriam
Gerard Ammerlaan


Bassist en componist Gerard Ammerlaan, die 19 november op 58-jarige leeftijd in zijn woonplaats Groningen overleed, was iemand voor wie de status quo eigenlijk per definitie niet zo interessant was. Zijn hele carrière stond in het teken van het exploreren en ontginnen van nieuwe grond.

Begonnen als hoornspeler in fanfare Sint Jan in Pijnacker schreef hij de afgelopen vijftien jaar vooral stukken voor grotere bezettingen, waaronder het Noord Nederlands Orkest, het Brouwers Accordeon Orkest en de Provinciale Brassband Groningen. Daarbij poogde hij bruggen te slaan tussen improvisatiemuziek, de wereld van de Afrikaanse ritmes en het klassieke idioom, maar ook tussen de professionele en de amateurpraktijk. Significante werken zijn 'Ontstaan In Grote Nood' (1995), een opera over het leven van grafisch kunstenaar Hendrik Werkman, 'Third Stream, First Love' (1995/96) voor Ammerlaans Octet plus sopraan Lucia Meeuwsen en 'Backyard Visions' (2005/07) voor Ammerlaans Band.

Nochtans moest hij constateren, dat zijn pogingen uiteenlopende idiomen te integreren niet of nauwelijks in meer onderling begrip resulteerden: "Al die kleine muziekwerelden blijven op zich staan, valt me steeds meer op," zei hij in 2006. "Het is erg lastig om daar een fusie in te krijgen." (klik
hier voor het complete interview)

De bassist kreeg bekendheid als lid en drijvende kracht van het Groninger Swingtij, de beweging die deze noordelijke stad in de jaren tachtig op de kaart zette als de plek waar je moest wezen voor avontuurlijke jazz en hybride muziek. Met de Noodband van saxofonist en componist Alan Laurillard maakte hij tournees die hem door heel Europa voerden. Van zijn eigen ensembles moeten Artisn't, het Gerard Ammerlaan Orchestra, Ammerlaans Octet, Eastgate en Ammerlaans Band genoemd worden.

Labels:

(Eddy Determeyer, 1.12.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.