Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
In memoriam
Bob Brookmeyer


Afgelopen vrijdag, drie dagen voor zijn 82ste verjaardag, overleed componist, arrangeur, pianist, maar bovenal ventieltrombonist Bob Brookmeyer.

De in 1929 geboren Brookmeyer doorliep het conservatorium in Kansas City, waarna hij vertrok naar New York. Hij speelde daar eerst piano in de orkesten van Mel Lewis en Tex Benecke. Daarna als freelancer met musici als Coleman Hawkins, Ben Webster, Charles Mingus en Teddy Charles.

Op trombone was hij technisch bekwaam en soleerde hij lyrisch en harmonisch. Geen wonder dat hij vanaf 1953 deel uitmaakte van het kwintet van de eveneens lyrische toonkunstenaar saxofonist Stan Getz. De echte doorbraak voor Brookmeyer kwam in 1954, toen hij zich aansloot bij baritonsaxofonist Gerry Mulligan.

Met trompettist Chet Baker had Mulligan al een zeer succesvol pianoloos kwartet geleid. Na een korte detentieperiode ten gevolge van drugsgebruik kon Mulligan zijn succes vervolgen met Brookmeyer.

Sinds Brookmeyers vertrek bij Mulligan werd hij niet alleen een veelgevraagd solist, maar maakte hij ook indruk als arrangeur. Hij schreef en speelde voor en met musici als Jimmy Giuffre, Jim Hall, George Russell, Clark Terry, Bill Evans, Gerry Mulligan's Concert Jazz Band en het Thad Jones/Mel Lewis Orchestra.

Als orkestleider werkte hij regelmatig in Europa – Duitsland, Zweden, Nederland – en in de Verenigde Staten was hij actief als docent op de afdeling 'Jazz Composition at the New England Conservatory' in Boston.

Met het Europese New Art Orchestra heeft Brookmeyer op het label Challenge Records inmiddels de cd's 'New Works', 'Waltzing With Zoe' en 'Get Well Soon' uitgebracht. Op hetzelfde label verscheen onlangs 'Music For String Quartet & Orchestra' met het Metropole Orkest. Zijn laatste album is 'Standards' (ook op Challenge) met het New Art Orchestra en ons aller eigen Fay Claassen.

Er is dus genoeg materiaal om kennis te nemen van Brookmeyers componeer- en arrangeertalenten, maar de opnamen uit midden jaren vijftig van het Gerry Mulligan kwartet en sextet, waarop hij soepel, harmonieus en contrapuntisch (met Mulligan) soleert, zijn zeker niet te versmaden.

Labels:

(Jacques Los, 19.12.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.