Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Lp
Miles Davis – 'Ascenseur Pour L’Échafaud' (Fontana/Bertus, 2011) 2 LP

Opname: 4 en 5 december 1957

De soundtrack van Louis Malle's policier noir 'Ascenseur Pour L’Echafaud' is, compleet met de afgekeurde takes, op dubbel-lp uitgebracht. Interessant: aan die alternatieve takes hoor je hoe gefocust trompettist en componist Miles Davis te werk ging. De muzikanten improviseerden inderdaad terwijl ze de scènes zagen (en hoofdrolspeelster Jeanne Moreau met de hapjes en drankjes rondging), maar Davis had de muziek grondig voorbereid.

Als je afgaat op het weinige dat de trompettist in 1957 op de plaat zette – afgezien van de onderhavige soundtrack het album 'Miles Ahead' met een orkest onder leiding van Gil Evans – zou je wellicht kunnen concluderen dat hij hier in een introspectieve periode zat. Maar draai de opnamen maar eens van vier dagen na de Parijse sessie, uit het Amsterdamse Concertgebouw, die helpen je wel uit de droom.

De muziek voor deze film is niet alleen tijdloos vanwege de uitzonderlijk geslaagde integratie van beeld, verhaal, compositie en improvisatie. Ze blijkt ook zonder de film een fascinerende reeks duistere vignetten.

Labels:

(Eddy Determeyer, 19.11.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.