Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
In memoriam
Paul Motian


Afgelopen dinsdag, 22 november, is drummer Paul Motian op 80-jarige leeftijd in Manhattan overleden.

In de jaren vijftig is hij vooral bekend geworden als drummer in het trio van pianist Bill Evans. Alvorens door te breken in het Evans Trio speelde hij midden vijftiger jaren in de bands van Thelonious Monk, Coleman Hawkins en Lennie Tristano.

In 1959 speelt hij dan met bassist Scott LaFaro in één van Bill Evans' bekendste en belangwekkendste trio's. Die samenwerking leverde - inmiddels klassieke - albums op als 'Portrait In Jazz', 'Waltz For Debby', 'Exploration' and 'Sunday At The Village Vanguard'. Motian blijft tot 1963 bij Evans.

Pianisten Paul Bley en Keith Jarrett haalden hem later maar wat graag in hun succesvolle trio's. Motians subtiele, klankkleuren creërende, gevarieerde en muzikale drumstijl - ontsnapt uit het dwingende ritmische patroon – sloot goed aan op de meer vrije pianotrio-interpretaties van bovengenoemde pianisten.

In 1972 debuteerde hij als leider met het album 'Conception Vessel' op ECM. Vele succesvolle albums volgen sindsdien, waaronder 'Dance', 'Le Voyage', 'Psalm', 'On Broadway Vol. 1 & 2', 'Motian In Tokyo', 'Monk In Motian', 'At The Village Vanguard', 'Time And Time Again', 'Live At Birdland' en zijn laatste – met Chick Corea – 'Further Explorations' op labels als ECM, Winter & Winter en JMT.

Een keur van bekende en befaamde muzikanten heeft Motian aan zijn diverse formaties weten te binden. De bekendsten onder hen zijn de saxofonisten Joe Lovano, Chris Potter, Chris Cheek, Joshua Redman en Greg Osby, de gitaristen Bill Frisell en Kurt Rosenwinkel, de bassisten Seve Swallow en Gary Peacock, en de wonderbaarlijke pianist Masabumi Kikuchi.

Motians laatste optreden in de Village Vanguard was in september met altist Greg Osby en pianist Kikuchi. Greg Osby over Paul Motian: "He was an economist: every note and phrase and utterance counted. There was nothing disposable."

Labels:

(Jacques Los, 23.11.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.