Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
In memoriam
Pete Rugolo


Componist en arrangeur Pete Rugolo is zondag 16 oktober op 95-jarige leeftijd overleden.

Rugolo studeerde onder meer bij de modern klassieke componist Darius Milhaud en werd van 1945 tot 1949 Stan Kentons belangrijkste componist en arrangeur. Hij drukte een belangrijke stempel op de 'progressive jazz sound' van het Stan Kenton Orchestra.

In 1947 won hij de DownBeat Magazine Poll voor beste arrangeur. In de navolgende zeven jaar won hij die poll nog vier keer. Na zijn Kenton-periode werd hij gedurende twee jaar muzikaal directeur van de platenmaatschappij Capitol. In die periode produceerde hij platen met Peggy Lee, Nat King Cole, The Four Freshmen, Mel Tormé en de vermaarde 'Birth Of The Cool'-sessies van Miles Davis.

Nadien werkte hij vooral als arrangeur en componist voor film- en tv-studio's. Hij ontving twee Emmy Awards, voor 'The Challenger' in 1970 en 'The Lawyers' in 1972. Uiteindelijk verdronk hij in het studiowerk en was hij voor de jazz verloren.

Gelukkig heeft hij in de jaren vijftig en zestig onder eigen naam met grote bezettingen nog enkele befaamde albums gemaakt, zoals 'Introducing Pete Rugolo', 'Adventures In Rhythm', 'Rugolo Plays Kenton', 'Music For Hi-Fi Bugs', 'Rugolomania' en 'New Sounds Of Pete Rugolo'. Veel bekende West-Coast musici uit die tijd namen deel aan die platensessies. Om er slechts enkelen te noemen: Bud Shank, Bob Cooper, Andre Previn, Pete Candoli, Shelly Manne en Frank Rossolino.

Thans zijn Rugolo's vroegere platen op cd verschenen op labels als Fresh Sound, Jasmine Music en Collectables Jazz Classics. Daarmee zijn de uitzonderlijke en innovatieve arrangementen en composities van Rugolo bewaard gebleven.

Labels:

(Jacques Los, 22.10.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.