Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


   

Cd / Dvd / The Jazztube
Weather Report – 'Live In Offenbach 1978' (Mig/Tone of Voice, 2011) 2 CD/DVD

Opname: 29 september 1978

Nu weet ik weer waarom ik platen van Weather Report hoogstzelden uit de kast trek. De houdbaarheid van die 'supergroup' blijkt namelijk zeer beperkt. Als je dit dubbelalbum voor de derde keer draait komt het Grote Gapen. De muziek rockt en galmt lustig, maar veel diepgang heeft ze welbeschouwd niet. Geen wonder dat saxofonist Wayne Shorter het na vijftien voorspoedige jaren voor gezien hield en in bonus terugkeerde naar de jazz.

We horen hier een registratie van een Duits optreden in 1978. Als mijn geheugen me niet bedriegt, zag ik de band tijdens diezelfde tournee in het Amsterdamse Paradiso. De groep had juist haar twee slagwerkers Alex Acuña en Manolo Badrena ingeruild voor één Peter Erskine, een vastberaden roffelaar met een Buddy Rich-tic. Daarmee was iets van de percussieve subtiliteit ingeleverd.

Vaste waarde was nog altijd bassist Jaco Pastorius. Als toetsenman en componist Joe Zawinul de weergod van Weather Report was, dan was Pastorius zijn donderkop. Op de dvd is te zien hoe de bassist rond en achter Wayne Shorter schuifeldanst, onderwijl onvermoeibaar funky figuurtjes trekkend. Zijn rol is volledig gelijkwaardig aan de verrichtingen van de anderen. Jaco's solobijdrage, 'Dolores/Portrait Of Tracy/Third Stone From The Sun' mag een van de hoogtepunten van deze dubbelaar genoemd worden. Wat een performer!

Ach ja, als je jezelf volgestouwd had met psychedelica – Bratwurst ongetwijfeld in het geval van Offenbach – was het allemaal best te genieten geweest, dat plechtstatig ge-orgel van Zawinul. Eens een communicantje, altijd een katholiek. En eerlijk is eerlijk: met zijn akoestische solo in 'I Got It Bad And That Ain’t Good' is niets mis. Toch mogen we blij zijn dat Zawinul na het verscheiden van Weather Report met zijn Syndicate een andere weg insloeg. Preciezer gezegd: alle andere wegen.

Bekijk de Jazztube!
Klik op de afbeelding linksboven voor de hierboven genoemde solo van Jaco Pastorius in 'Dolores/Portrait Of Tracy/Third Stone From The Sun'.

Labels:

(Eddy Determeyer, 21.7.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.