Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 Concert
Transformaties uit een hakselaar

Johnny La Marama, maandag 30 mei 2011, Jazzpower, Eindhoven

Na 8 jaar en 2 dagen was het wederom de formatie Johnny La Marama die het slotconcert verzorgde van het Jazzpowerseizoen 2010-2011 in Eindhoven. Een seizoen met memorabele concerten. Een bloemlezing:

Atomic + The Vandermark 5 op het Flux/S festival werd ondanks de slechte
akoestiek toch een memorabel concert. Go'Head Younes Riad, de ondekkingsreizigers van Eindhovense bodem met Edward Capel en Younes Riad in bloedvorm. Het expressive Trio Kyrill met Black, Kaufmann en Kolli: weergaloos. Hyperactive Kid: maakte hun naam waar. Eric Vloeimans' Gatecrash: niet te missen. Dimami meets Buis: een topformatie. Anti-House met een Ingrid Laubrock en pleine forme. De elektronische improvisatiemuziek van Lumisokea: een boeiende kennismaking. Equilibrium met de wonderlijke stembanden van sirene Sissel Vera Petterson: onweerstaanbaar. Het Michael Formanek Quartet tenslotte: meer van verwacht dan ontvangen. Liefhebbers van avontuurlijke hedendaagse muziek zien in ieder geval weer reikhalzend uit naar wat komen gaat in het nieuwe seizoen.

Johnny La Marama heeft zich in de afgelopen jaren sterk ontwikkeld en een eigen gezicht gekregen. Het veelbelovende trio uit 2003 heeft zich een stevige plaats verworven in de lijst met prominente avant-garde, jazzrock en meer... formaties. Zij weten met spannende composities en authenticiteit de liefhebbers te boeien. Met volop vrijheid enerzijds versus strak en met precisie uitgevoerd samenspel anderzijds.

Dit trio houdt er van om gekende klassieke jazzingrediënten als harmonie, melodie en ritme in een hakselaar te gooien, om het resultaat daarvan vervolgens in een andere gedaante er weer uit te laten komen. Bassist Dahlgren bespeelde zijn contrabas geplukt en gestreken, met en zonder attributen, met verve. Ook zijn basgitaar legde hij zijn zin op met krachtig precisiespel.

Toegankelijk was de compositie 'Andy Summers' van Kalima en opgedragen aan de musicus/componist, die vooral bekend is geworden als de zessnarige elektrische gitarist van The Police. Diens stijl was bepaald door zijn klassieke- en jazzstudie en het spelen in het new age- en rockidioom. Kalima's affiniteit met hem is evident. Kalima's technische bagage in klassieke zin van vingervlugheid werd overduidelijk in 'Rabam'.

Het gevarieerde repertoire was met gevoel voor verhouding samengesteld. Sterk expressieve, luide stukken werden geplaatst tegenover meer verstilde composities, zoals 'Dataschae' en 'Laurence'. Schaeffer op drums hield de zaak uitstekend en moeiteloos bij elkaar en bleef gedurende het hele concert attent en inspirerend. Hij speelt zonder opsmuk, basic en met een permanente drive, zoals je het graag hoort. Kalima's spel is fris en fantasierijk. Met sobere inzet van effectenklankkastjes. Soms gebruikte hij gepast een snufje wah-wah effect, zoals in het intimistische 'Unendless Nature - Resources Of Asia'.

De traditional 'Home On The Range' werd door het trio harmonisch en absurdistisch flink onder handen genomen. Dahlgren en Kalima speelden ieder simultaan hun eigen interpretatie. Het schuurde vervaarlijk, maar tot een botsing kwam het nooit. Het bleef perfect samenspel. Als je deze evergreen hier in tone zou willen meezingen, zou dat behoorlijk detoneren. Na deze verfrissende behandeling volgde 'Johnny Is Eugene's Bastard Son', een compositie in uptempo. Extreem, bizar, komisch en vermakelijk. Met intermissies van woordenwisselingen tussen alle drie met abrupte stops en flarden close harmony stuiterde dit stuk naar het einde.

Nog vermeldenswaard is 'Hanns Hannson', een catchy compositie van Chris Dahlgren, die eindigde met een vocale fade-out. Johnny La Marama kreeg verdiende bijval en daarom volgde als toegift de flag waver 'Rabam'. Een perfect coda van een aansprekend concert.

Klik
hier voor een fotoverslag van dit concert.

Meer weten?
Klik hier voor onze recensie van het concert uit 2003.

(Cees van de Ven, 11.6.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.