Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Fascinerend Johnny La Marama als uitsmijter van JazzPower-seizoen

Op 2 juni speelde het trio Kalle Kalima (Finland/gitaar), Chris Dahlgren (USA/contrabas) en Eric Schaefer (Duitsland/drums) op de slotavond van het JazzPower-seizoen in café Wilhelmina te Eindhoven. Een avondje freejazz met stijlelementen uit rock en rap, waaraan deze interessante en spannende improvisatoren weer hun eigen ding toevoegden.
Kalle Kalima speelde geïnspireerd en beschikt al over een interessant klankenpallet, waarmee hij zijn muzikale persoonlijkheid zeker verder zal uitbouwen. Slagwerker Eric Schaefer maakte indruk door zijn solide en technisch uitstekend drumwerk, waarbij hij om beurten zijn medespelers uitdaagde, aanspoorde, ondersteunde of van repliek diende. Het is zeker de moeite waard om hem te blijven volgen. Het centrum, spil en anker van het trio was Chris Dahlgren; hij tekende ook voor de meeste composities. Deze man uit New York City begon reeds op 6-jarige leeftijd op cello en stapte later over op contrabas (een korte biografie is
hier te vinden). Hij wordt geprezen om zijn compositorisch vermogen. Het stuk 'Good 'n Plenty', dat ook al voorkomt op zijn cd 'Resonance Impeders' uit 1996, kreeg een boeiende vertolking. Dahlgren bediende zich in sommige stukken van zelf ingespeelde sampleloops waarover hij weer nieuwe baslijnen legde. Een voorbeeld daarvan was 'Baba', met uitstekend gitaarwerk van Kalima; één van de hoogtepunten van dit concert. Voor gebruikers en niet-gebruikers serveerde de band het stuk 'Smoking All Day Getting Fucked Up In The Head', een psychedelisch sfeerbeeld. Voorts waren er ook compositorische bijdragen te beluisteren van Kalima en Schaefer. In de tweede set een fraaie solo van Kalle Kalima in 'Colombine & Mingus' en strak, energiek drumwerk van Schaefer in de titelsong 'Johnny La Marama'.

'This is Kalle calling!'

Dit trio zal met het toenemen van het aantal 'speeluren op de teller' zeker nog winnen aan compactheid, eenheid en onderlinge chemie. Het welverdiende, langdurige applaus van het overwegend jonge publiek was een bewijs dat jazz met zijn grote verscheidenheid steeds weer nieuw publiek weet aan te spreken, kan boeien en enthousiasmeren. Het is te hopen dat menigeen ook in het nieuwe seizoen de weg naar dit soort concerten zal weten te vinden.
Klik hier voor meer concertfoto’s.

(Anoniem, 9.6.03) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.