Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


   

Cd / Dvd / The Jazztube
Marcus Miller – 'Tutu Revisited' (Dreyfus Jazz, 2011) 2 CD/DVD

Opname: 22 december 2009

Bassist Marcus Miller blaast de muziek van Miles Davis' befaamde album 'Tutu' uit 1986 nieuw leven in. Destijds drukte Miller al een behoorlijke stempel op die muziek. Behalve dat een groot deel van de composities van zijn hand waren, bespeelde hij ook een groot aantal instrumenten: keyboards, drums, sopraansax, basklarinet, gitaar en - uiteraard - zijn hoofdinstrument: de basgitaar.

Dat was 25 jaar terug. Muziek op de grens van de synthesizerpop, funk en jazz. Nu dan 'Tutu Revisited'. Een welkome en frisse herziening van het toenmalige repertoire. Even spraakmakend als toen is de muziek nu natuurlijk niet, maar door de strakke ritmische groove, de prominente rol van Millers virtuoze bassolo's, de meer jazzy benadering en de enthousiaste en geïnspireerde solo's van de blazers en het voortreffelijke keyboardwerk van Frederico Gonzaleza Peña is een subliem funky en groovy album ontstaan. Beslist niet alleen voor basfanaten.

Millers ontdekking, alt- en sopraansaxofonist Alex Han, is 22 jaar oud en nu al een speler om rekening mee te houden. Zijn toon is lekker fel en zijn solo's passen naadloos in het funky genre. Zijn solo-opbouw, fraseringen en muzikale ideeën getuigen van een uitzonderlijk talent. Een goed voorbeeld is zijn onstuimige solo in 'Aida'.

Nog zo'n wonderboy is trompettist Christian Scott. Op zijn – ook al – 22-jarige leeftijd debuteerde hij op het Concord-label met het album 'Rewind', dat prompt met een Grammy Award werd genomineerd. Met verve vervult hij – veelvuldig op gestopte trompet - bij Miller de rol van Miles Davis. Het icoon Davis, de grote innovator en inspirator, is wat dat betreft niet te overtreffen, maar wel evenaart Scott Davis' speelwijze. Sterker nog, technisch heeft hij zelfs meer in zijn mars, getuige zijn juichende solo in 'Hannibal'.

En dan de leider zelf. Luister naar zijn in medium tempo relaxte en virtuoze bassolo in Miles Davis' 'Jean-Pierre' (inmiddels een klassieker), gevolgd door een sterk basintro en later uitgebreide solo in 'Aida'. Drummer Ronald Bruner Jr. is gedurende het gehele concert een constante enorme stuwende en groovende factor.

De box bevat 2 cd's plus een dvd van het complete concert dat opgenomen is in het Lyon Auditorium op 22 december 2009. Een must, deze hernieuwde kennismaking met 'Tutu'. Op 10 juli speelt Marcus Miller 'Tribute to Miles' met onder anderen Herbie Hancock op het North Sea Jazz Festival. Gaat dat zien en (vooral) horen. Niet te missen!

Bekijk de Jazztube!
Klik op de afbeelding linksboven om van deze dvd het nummer 'Tutu' te bekijken en te beluisteren. De geluidskwaliteit is weliswaar niet helemaal optimaal (slechts één kanaal), maar als voorproefje voor de dvd is het zeker niet te versmaden.

Labels:

(Jacques Los, 17.6.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.