Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
In memoriam / The Jazztube (reprise)
Joe Morello


Op 12 maart 2011 is drummer Joe Morello overleden. Hij wordt gerekend tot de beste jazzdrummers. Morello, die visueel beperkt was, is vooral bekend geworden als drummer van het Dave Brubeck Quartet.

Morello werd geboren op 17 juli 1928 in Springfield, Massachusetts. Hij leerde op zesjarige leeftijd viool spelen. Drie jaar later speelde hij met het Boston Symphony Orchestra Mendelsohns vioolconcert. Toen hij echter later violist Jascha Heifetz hoorde, besloot hij de viool aan de wilgen te hangen en dan maar drums te gaan studeren.

Als teenager speelde en jamde hij met onder anderen saxofonist Phil Woods en gitarist Sal Salvador. In Springfield volgde lessen bij George Lawrence Stone, een belangrijke drumleraar, die niet alleen Morello als leerling had, maar ook Gene Krupa en Lionel Hampton. Al gauw speelde Morello met gerenommeerde musici als Tal Farlow, Gil Melle, Jimmy Raney, Marian McPartland en in de bands van Benny Goodman, Tommy Dorsey en Stan Kenton.

Eind 1956 werd hij drummer bij Dave Brubeck. Hij bleef in het kwartet tot het werd ontbonden in 1967. Het kwartet werd erg populair door de toepassing van (in de jazz) niet gangbare ritmes als de 3/4 en 5/4. Morello beheerste die ritmes als geen ander, hetgeen Brubecks succes alleen nog maar verstevigde. Op diens album 'Time Out' werden nummers als 'Take Five' en 'Blue Rondo A La Turk' geheide hits.

Na de Brubeck-periode speelde Morello sporadisch in de jaren zeventig en tachtig - inclusief enkele reĆ¼nies met Brubeck - en leidde hij in de jaren negentig een eigen groep, waarin onder anderen de saxofonist Ralp Lalama speelde. Morello was toentertijd voornamelijk actief als drumleraar en hield veel drumworkshops. Hij speelde op een 120-tal platen en cd's, waarvan liefst 60 met Dave Brubeck. In het Amerikaanse jazztijdschrift DownBeat werd hij vijf jaar op rij verkozen tot de beste slagwerker.

Bekijk de Jazztube!
Als eerbetoon in de Jazztube 'Take Five', de signature tune van Joe Morello. Een live-opname van deze evergreen, die de AVRO in 1961 registreerde in een Hilversumse tv-studio. Geniet nog eenmaal van Morello's mooi opgebouwde drumsolo. Klik op de linker afbeelding om de Jazztube te starten.

Labels:

(Jacques Los, 14.3.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.