Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


   


Cd / The Jazztube
Francien van Tuinen - 'Cool Voice' (Red Sauce Records, 2010)


'Celebrating Rita Reys' luidt de subtitel van dit nieuwe album van Francien van Tuinen. Een eerbetoon aan onze First Lady of Jazz en aan het American Songbook, het biotoop waarin Van Tuinen zich goed thuisvoelt. We horen hier een gerijpte zangeres die tot de topvocalisten van ons land behoort. In alle stukken hoor je hart en ziel en eigenheid. Dat laatste zit hem ook in de spaarzame, maar uiterst effectieve omspelingen van de melodielijnen. Dat doet ze onder andere in het overbekende 'Moon River', een standard die op deze cd nieuw leven wordt ingeblazen en opgefrist. Ze zingt haar teksten doorleefd en geloofwaardig, en gaat nergens over de top.

Van Tuinen bevindt zich in een excellent gezelschap, met Jesse van Ruller (gitaren), Harmen Fraanje (piano), Clemens van der Feen (bas) en echtgenoot Joost Patocka (drums). En met zo'n bezetting kan het moeilijk misgaan. Van Ruller speelt veelal semi-akoestische gitaar, waarmee hij prachtig kleurt met het timbre van Van Tuinen. Ook zijn bijdragen op andere gitaren met effectapparatuur worden door hem gepast ingezet.

'Tea For Two' is een verrassende uitvoering, met het sporadisch gezongen intro en een balladtempo dat bijna stokt. Hetgeen deze evergreen een ongekende spanningsvolle traagheid geeft. Haar sidemen zorgen ook hier voor een harmonieus fond, waarop de vocaliste maximaal kan gedijen. Opmerkelijk is de versie van 'Lullaby In Rhythm', die enerzijds klinkt als een relaxte ballad en anderzijds in dubbel tempo swingt als een trein. Jammer dat deze track wel érg abrupt eindigt.

De klasse van haar medemuzikanten is goed te horen in 'Get Out Of Town'. Bassist Clemens van der Feen speelt solide. Zijn walking bass en het spel van Fraanje, Van Ruller en Patocka in de swingende uptempo compositie 'That’s All' gaat aangenaam onderhuids. Behoudens 'Exactly Like You' (het kortste - 2.21 min. - en minste nummer op de cd) is de geluidsregistratie uitstekend. In 'In The Wee Small Hours Of The Morning', de uitsmijter van het album, gaat Jesse van Ruller even los, inclusief een snufje gitaardistortion. Het stuk eindigt met een bijzondere a capella uittro van Van Tuinen.

'Cool Voice' is een cd met bekend repertoire, een sympathiek album met ruimschoots
kwaliteit van vocaliste en muzikanten, én met genoeg identiteit om hem binnen handbereik te houden.

Bekijk de Jazztube!
Klik op de afbeelding linksboven om een live-opname van 'Everything Happens To Me', een track van dit album, te bekijken. Gefilmd tijdens een concert bij HotHouse Redbad te Leeuwarden op zondag 23 januari 2011.

Labels: ,

(Cees van de Ven, 8.3.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.