Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


  

Cd / The Jazztube
Rudresh Mahanthappa & Bunky Green – 'Apex' (PI Recordings, 2010)


Het generatieverschil tussen de twee altsaxofonisten Rudresh Mahanthappa en Bunky Green is in de progressieve hardbop-, in and out the chord changes-speelwijze van beiden amper te horen. In de toonvorming zit een gradueel verschil. Mahanthappa's toon is voller en warmer, terwijl Green een fel en wat scherp geluid produceert. Mahanthappa is zeer behendig in de snelle arpeggio's en Green kiest meer voor een lyrische benadering in zijn solo's.

De 75-jarige Green is een nogal onterecht ondergewaardeerd musicus, die in zijn loopbaan toch met talloze belangrijke en bekende musici als Charles Mingus, Andrew Hill, Louie Bellson, Yusef Lateef, Sonny Stitt en Elvin Jones heeft gespeeld en de hedendaagse altisten Greg Osby en Steve Coleman heeft beïnvloed. Toen Mahanthappa nog een leerling was op het Berklee College of Music, werd hij door zijn leraar Joe Viola geattendeerd op Bunky Green. "What I heard blew my mind." Tussen beiden ontstond een – inmiddels – twintigjarige vriendschap, die uiteindelijk resulteerde in de gezamenlijke cd 'Apex'.

Als je denkt, bijvoorbeeld in 'Who?', dat Mahanthappa middels zijn virtuoze meesterschap Green op achterstand heeft gezet, volgt - na een onstuimige pianosolo (ja, Jason Moran is ook van de partij) - een evenzo onstuimige altsolo van de oude meester. En zo zit deze cd vol met amicale en toch concurrerende altsax-battles op het scherp van de snede, met daar bovenop een klasse ritmesectie, die naast Moran bestaat uit bassist Francois Moutin en Jack DeJohnette en Damion Reid, die samen de drumstoel delen.

Aldus, een cd met eclatante saxsolo's, interessante composities en een inventief stuwende ritmesectie. 'The Journey', het laatste nummer, waarin de alten en de ritmesectie excelleren in solo's in uptempo, is exemplarisch voor het kwalitatieve niveau van dit album.

Bekijk de Jazztube!
Klik op de afbeelding linksboven om een filmpje te starten over de ontstaansgeschiedenis van dit project.

Labels: ,

(Jacques Los, 19.2.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.