Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




In memoriam / The Jazztube
Billy Taylor


Op 89-jarige leeftijd is op dinsdag 28 december 2010 pianist Billy Taylor in New York aan een hartinfarct overleden.

Billy Taylor, die in Greenville, North Carolina, geboren werd, werd door zijn ouders enorm gestimuleerd piano te spelen. In 1942 behaalde hij zijn diploma 'B.S. in Music' aan het Virginia State College. In 1944 vestigde hij zich in New York. Daar startte zijn professionele carrière in het kwartet van Ben Webster. Vanaf die tijd is hij een veelgevraagd pianist en speelt hij in de groepen van onder anderen Dizzy Gillespie, Coleman Hawkins, Roy Eldridge, Jo Jones, Artie Shaw en Cozy Cole. Ook doet hij solo-optredens. In 1949 werd hij gedurende twee jaar huispianist van de legendarische jazzclub Birdland. Hij begeleidde in die tijd al de belangrijke moderne en bebop jazzmusici, zoals Charlie Parker, Miles Davis, Stan Getz, Milt Jackson en Art Blakey.

Vanaf begin jaren vijftig nam hij talloze trioplaten op voor belangrijke labels als Prestige, Riverside, Mercury en Capitol. Ook speelde hij mee op platen van Quincy Jones, Eddy 'Lockjaw' Davis, Lucky Thompson en Dinah Washington. Taylor had inmiddels een behoorlijke reputatie verworven en behoorde tot één van de betere mainstream jazzpianisten. Daarnaast gaf hij lezingen. Hij werd een krachtige promotor van de jazz. Taylor zette zich in jazzmusici te laten optreden voor radio en tv. In 1958 werd hij Musical Director van de NBC en produceerde hij de dertiendelige televisieserie 'The Subject Is Jazz'.

In de zestiger jaren werkte hij regelmatig met zijn eigen trio en had hij een dagelijkse radioshow voor het New Yorkse WLIB. In 1964 richtte hij de Jazzmobile op, een organisatie die zich bezighoudt met het organiseren van openluchtconcerten, workshops en educatieve programma's. De opzet hiervan is om jazz in de straten van Harlem te brengen. De concerten zijn een groot succes en brengen duizenden toehoorders op de been. In 1975 behaalde Taylor zijn doctorgraad aan de uiniversiteit van Massachusetts. Vanaf 1981 presenteerde hij jazzprofielen voor CBS Sunday Morning Television.

Naast zijn belangrijke educatieve activiteiten bleef Taylor optreden en maakte hij met zijn trio nog vele plaatopnamen in de laatste decennia. Hoewel geen vernieuwer, was hij een zeer talentvolle, elegant swingende pianist die zowel bebop als modernere stijlen in zijn spel incorporeerde.

Bekijk de Jazztube!
De Jazztube is afkomstig uit een aflevering van 'The Subject is Jazz' uit 1958. De educatieve kwaliteiten van Billy Taylor komen naar voren in een les over jazzimprovisatie, op basis van de nursery rhyme 'Three Blind Mice'. Naast Taylor zien en horen we Doc Severinsen (trompet), Jimmy Cleveland (trombone), Tony Scott (klarinet), Mundell Lowe (gitaar), Ed Safranski (bas) en Osie Johnson (drums). Klik op de afbeelding linksboven om het filmpje te starten.

Labels:

(Jacques Los, 30.12.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...







Menupagina's:





































Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.