Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
In memoriam / The Jazztube
Abbey Lincoln


In een rusthuis in Manhattan is op zaterdag 14 augustus vocaliste Abbey Lincoln overleden. Lincoln, die al geruime tijd ziek was, werd tachtig jaar.

Abbey Lincoln maakte naam in de jaren zestig, als spreekbuis voor de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Haar geschreeuwde bijdrage aan het album 'We Insist! Freedom Now Suite' van haar toenmalige echtgenoot, drummer Max Roach, levert nog altijd kippenvel op. Het was Roach die het voormalige nachtclubzangeresje politiek bewustzijn bijbracht. Hij veranderde haar imago van stoeipoes in dat van een zelfbewuste zwarte vrouw, voor wie het zingen van niemendalletjes niet langer een serieuze optie was.

Billie Holiday was een belangrijk rolmodel voor de als Anna Maria Wooldridge in Chicago geboren zangeres. "Zij werkte met woorden," vertelde Lincoln ooit aan Bill Smith van het blad Coda. "Billie Holiday was een groot actrice. De tekst was niet ondergeschikt aan de muziek. Wat ze te melden had stond voorop. En dat is ook de wijze waarop ik liedjes benader. Ik zing de woorden, ik wil dat de woorden worden gehoord. Soms kan ik dan een bepaald geluid opofferen aan het gesproken woord." Van alle volgelingen van Holiday was Abbey Lincoln de meest oorspronkelijke, de meest creatieve, de meest 'echte'.

Geen wonder dat de zangeres haar eigen teksten ging schrijven, teksten die gekenmerkt werden door fraaie beeldspraak en poëtische en ritmische kracht. Van haar eigen songs moeten 'Retribution', dat ze samen met trombonist Julian Priester schreef, 'Caged Bird', 'People In Me' en 'The Maestro' genoemd worden.

De vocaliste werkte ook als actrice. Haar eerste rol, als nachtclubzangeres, speelde ze in de roemruchte rock 'n' roll-film 'The Girl Can’t Help It' van regisseur Frank Tashlin. Daarna volgde medewerking aan onder meer 'Nothing But A Man', 'For Love Of Ivy' en 'Mo Better Blues'. Ook stond ze op Broadway in New York als leading lady van de show 'Jamaica'.

Bekijk de Jazztube!
In de bovenstaande Jazztube zien en horen we Abbey Lincoln samen met de groep van Max Roach, opgenomen voor het Belgische televisieprogramma 'Jazz Prisma'. Zij vertolkt op indringende wijze een stuk uit de Freedom Now Suite: 'Driva’ Man'. Klik op de afbeelding om de Jazztube te starten.

Labels:

(Eddy Determeyer, 17.8.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.