Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd / The Jazztube
Jungle Boldie - 'Jungle Boldie' (Turtle Records, 2010)

Opname: september 2009

Ho! Wacht even. Wanneer je bij de term 'Jungle Boldie' gelijk visioenen krijgt van heftige drum 'n' bass op oorsplijtend niveau, moet ik je teleurstellen. Jungle Boldie, de jongste incarnatie van het Tony Overwater Trio, speelt een soort kamerjazz. Kamerjazz weliswaar waarin van alles kriebelt en krioelt, maar toch kamerjazz. Of kamerjazz: eerder is het misschien een soort imaginaire volksmuziek. Als je dan toch jazzreferenties zoekt, is het jaren vijftig-werk van componist en rietblazer Jimmy Giuffre wellicht bruikbaar. Ja, na periodes waarin stevig gefreakt werd en een tijdperk waarin hij afwisselend roerloze cool jazz speelde en het Calefax Rietkwintet, Duke Ellington en Billy Strayhorn in het Verre Oosten ontmoette, zoekt bassist Tony Overwater het thans op de vierkante centimeter.

Dit trio is voorbeeldig ingespeeld en niemand eist de voorgrond op. Dat wil niet zeggen dat er te allen tijde ingetogen gemusiceerd wordt. Integendeel, alle drie de meesters kunnen stevig uitpakken, de trefzeker en dynamisch drummende Wim Kegel voorop. Luister naar het nummer 'Up And Down', zou ik zeggen. Bij Maarten Ornstein gromt en bromt de basklarinet niet; het is bij hem eerder een soort zingen in het hoge 'klarinettige' register van het instrument.

Is deze band live leuker? Vermoedelijk – al was het alleen maar omdat dat voor het merendeel van alle jazzbandjes geldt. Jungle Boldie lijkt mij breed inzetbaar, van koffieconcerten tot bedrijfsrecepties. Die boze buurman die aan het eind van de schijf komt klagen dat hij "knettergestoord" wordt van des trio's verrichtingen, moet wel van een andere planeet komen.

Bekijk de Jazztube!
In de bovenstaande Jazztube zien en horen we Jungle Boldie tijdens hun concert in het Bimhuis op 27 maart 2010. Achtereenvolgens spelen zij: 'Dancing The Waves', 'St. James Infirmary', 'Beirut' en 'Parallels'. Klik op de afbeelding om de Jazztube te starten.

Labels:

(Eddy Determeyer, 17.7.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.