Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert / The Jazztube
Jazz & Sounds - Part 2: Het retrogevoel

Rops Snare, Joëlle Léandre, Flat Earth Society feat. John Watts, Elliott Sharp's Carbon, vrijdag 26 maart 2010, Vooruit, Gent

Toegegeven, met Colin Stetson als nieuwe boy wonder werd de lat nogal hoog gelegd, donderdag. Maar de vrijdagavond begon heel goed. We konden nog net het einde van Rops Snare meemaken; wat we ervan zagen leek ons heel delicaat en gebald en betrokken. Josse De Pauw zat met zijn vinger in de lucht gespannen te wachten tot Eric Thielemans voor de laatste keer de drums liet rollen. En we waren vooral getuige van het intieme onderonsje tussen Joëlle Léandre en haar contrabas, die het protest opnieuw in de jazz stak, met een tirade waarin wij de naam Sarkozy hoorden vallen (zie bovenstaande Jazztube). Het was vooral – en een beetje tegen de verwachting in – heel naturel en dus allesbehalve arty farty of pretentieus. We waren al bijna geheel overtuigd na de recente live-cd, en we zijn na dit concert helemaal fan geworden, geloof ik.

Voor Flat Earth Society en Fischer-Z ('The Worker', 'So Long') frontman John Watts, waren de verwachtingen hoog gespannen. Iets te hoog, want ze werden niet helemaal ingelost. De set kwam langzaam op gang, al beterde het wel naarmate de muziek vorderde. De capriolen van Watts kwamen een beetje gekunsteld over, maar voegden op zijn minst wat animositeit toe aan de grotendeels statische set. De muziek kwam voornamelijk over als betrof het een musical, en wanneer je eenmaal meeging in die premisse was ze best genietbaar. Bovendien leent de sound van (begin) jaren tachtig zich heel goed tot een dergelijke hertaling. Wervelend of confronterend was het evenwel niet te noemen, en in een festival dat Jazz & Sounds heet en waarvan de naam en de inhoud enige vooruitstrevendheid laten vermoeden, lost zulks de verwachtingen niet meteen in.

Waar we donderdag nog een energieke set kregen van Hairy Bones, bleef gisterenavond eigenlijk vooral lawaai over. Elliott Sharp creëerde met zijn Carbon een ontspannen maar kleurloos geluidsbehang. Een heel erg retro sound, goed om even te chillen alvorens in de nacht af te dalen, maar meer dan dat was het ook echt niet.

Klik
hier voor een fotoverslag van deze festivalavond.

In de bovenstaande Jazztube horen en zien we een gedeelte van het optreden van Joëlle Léandre tijdens het Jazz & Sounds Festival. Klik op de afbeelding om de clip te starten.

Labels:

(Bruno Bollaert, 4.4.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.