Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Cd / Dvd / The Jazztube
Roy Haynes - 'A Life In Time' (Dreyfus Jazz, 2008)

Opnamen: 1949-2006

Als je een paar jazzliefhebbers vraagt wie de beste drummers zijn in de jazzgeschiedenis, laten we zeggen van na de oorlog, borrelen een paar namen meteen op. Art Blakey, Kenny Clarke, Max Roach, Elvin Jones, Philly Joe Jones. Pas in tweede instantie, denk ik, komt dan iemand met de naam Roy Haynes. Toch is deze Haynes een instituut in de jazz.

Misschien valt zijn relatief iets mindere status toe te schrijven aan het feit dat hij in mindere mate dan die anderen een eigen stijl liet horen. Roy Haynes werkte met zoveel verschillende musici in zoveel verschillende deelgebieden in de jazz, dat zijn spel minder individuele kenmerken vertoonde; hij paste zich als een kameleon aan aan de mensen met en voor wie hij speelde, van swing tot bebop, van souljazz tot jazzrock tot avantgarde. Maar hij was (ik moet zeggen: is nog altijd) een formidabele slagwerker, niet voor niets in 2004 door het jazzblad Down Beat opgenomen in zijn 'Hall of Fame'.

Een aardige getuigenis van Haynes' veelzijdigheid is vastgelegd in de box 'A Life In Time', met op drie cd's een belangwekkend overzicht van zijn loopbaan. De eerste twee schijfjes behandelen respectievelijk de perioden 1949-1962 en 1962-1998, waarin hij werkte met de absolute top van de jazzmuziek, meestal als sideman, soms als leider. Namen? Ik noem Lester Young, Bud Powell, Charlie Parker, Miles Davis, Sonny Rollins, Sarah Vaughan, Cannonball Adderley, Phineas Newborn, Thelonious Monk, Etta Jones, Eric Dolphy, Stan Getz, Roland Kirk, Jackie McLean, John Coltrane, Andrew Hill, Chick Corea, Alice Coltrane, Michel Petrucciani, Gary Burton, McCoy Tyner.

Op de derde cd is Roy Haynes zelf helemaal alleen de baas: die behandelt de periode van 1970 tot 2006, waarin hij als leider fungeerde van ettelijke samenstellingen onder de naam Hip Ensemble. Ook hier grote namen: Joe Henderson, Pat Metheny, George Adams, Kenny Garrett, Dave Holland, Roy Hargrove, George Cables. Sterke hedendaagse jazz, vooral te omschrijven als postbop. In de box bevindt zich ook een dvd, met muziek en gesproken woord. Roy Haynes, gezeten in een opnamestudio, praat over zijn muziek en over de mensen met wie hij gewerkt heeft, met vooral een aantal aardige anekdotes. Dan is hij te zien met de versie van zijn Hip Ensemble uit 2005, en in een drumsolo uit een eerdere periode, het jaar 1973. Lastig is dat al die stukjes naadloos achter elkaar zijn geplakt, zonder trackscheiding. Maar het is op zich een aardige bonus.

Deze recensie was eerder te lezen in HVT Magazine.

Een voorproefje?
Klik op bovenstaande afbeelding om te kijken naar een negen minuten durende promo voor deze verzamelbox. Roy Haynes vertelt over zijn leven en carrière, en verhaalt over zijn ervaringen met mensen als Charlie Parker, Miles Davis, Sarah Vaughan en John Coltrane.

Labels:

(Anoniem, 7.7.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...






Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.