Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Kwartet Troisseur vlamt tijdens Stranger Than Paranoia
27 december 2005, Paradox, Tilburg

Op vrijdag 27 december stond het Tilburgse Stranger than Paranoia-festival in het teken van variatie. Met twee voor de beginnende jazzliefhebber onwennig in het gehoor liggende nummers trapte het Guus Jansen Trio af. Daarna werd het allemaal wat toegankelijker in een aangename set volop verwijzingen naar de grote pianisten uit de jazz, zoals Monk.

Het kwartet Troissoeur uit België verraste vervolgens met een energiek optreden. De zelfverzonnen taal waarin het viertal zingt doet Scandinavisch aan en ook de folkmuziek sluit aan bij de Europese traditie. Toch is
Troissoeur ook weer een typisch Belgisch product, in die zin dat de band zoekt naar een eigen idioom. Het deed me denken aan nordic folk (Hedningarna, Garmarna) en een band als Die Anarchistische Abendunterhaltung.

Wat een spetterend slot van de avond had moeten worden, viel een beetje in het water. In Drums United zijn geweldige trommelaars uit alle werelddelen vertegenwoordigd. Te hard en teveel slagwerk zorgde voor een ontransparant geluid, waarin de kwaliteiten van de individuele spelers nauwelijks uit de verf kwamen. Alleen de nummers met kleine bezetting (Lucas van Merwijk op drums met een flamenco-danseres, een trio op klankvazen) deden recht aan de musici.

(Erno Mijland, 30.12.02) - [print] - [naar boven]Enrico Pieranunzi Trio - 'Plays Morricone'

Op 'Play Morricone' speelt het trio van de Italiaanse pianist Enrico Pieranunzi muziek van de oude meester Ennio Morricone, die in de hoestekst zijn verrassing uitspreekt over de 'nieuwe fysionomie' die zijn muziek krijgt in de jazzy aanpak van Pieranunzi, bassist Marc Johnson en drummer Joey Baron. De muziek klinkt rustgevend, is toegankelijk maar tegelijkertijd fris en origineel. Fragmenten van alle tracks van deze cd zijn in Real Audio te beluisteren op deze
website.

Labels:

(Erno Mijland, 29.12.02) - [print] - [naar boven]"Als iemand speelt met zijn veiligheidsgordels aan, dan hoeft het voor mij niet meer." Terrie Ex over improvisatie-duetten, naar aanleiding van zijn album 'Fiets' met contrabassiste Rozemarie Heggen in NRC Handelsblad, 23/12/2002.

(Erno Mijland, 24.12.02) - [print] - [naar boven]Cd-recensies van Jan Rensen uit de Gooi en Eemlander.

(Erno Mijland, 20.12.02) - [print] - [naar boven]Cicala Mvta - 'The Return Of Japanese Street Music'

Een grote verrassing uit Japan, mij aangeraden door Sjef Wiersma van platenuitleen Kereweerom in Oostelbeers: de Chindon-muziek van Cicala Mvta. Japans, maar alles behalve Japans door de duidelijk waarneembare invloeden van klezmer en balkan brass, maar ook van rock, jazz en folk. En het anarchistische van de punk. De traditie van deze muziek: straatmuzikanten als wandelend reclame-object. Klarinettist Wataru Ohkama speelt een wervelende hoofdrol. In de begeleiding soms Beefheartiaanse elektrische gitaar, olijke bassen van de tuba en vette drums en percussie. Luister eens naar een
fragmentje uit het album 'Deko Boko'. Muziek met humor om keihard te draaien en vervolgens erg goeie zin te krijgen.

(Erno Mijland, 20.12.02) - [print] - [naar boven]In mijn agenda... concerten op 27 december: Stranger than Paranoia-festival in Paradox, Tilburg met optredens van GUUS JANSEN TRIO (improvisatie), TROISSOEUR (quartet uit Belgie met eigenzinnige ontwortelde folk in een fictieve taal) en DRUMS UNITED (multiculturele 8 piece slagwerkgroep met DJ en flamencodans met o.a. Ali N'Diaye Rose, Pape Thiam en Andrès Marin).

Op 10 januari in café Kraaij en Balder in Eindhoven: iets met een Hammond-B3-orgel. Wie heeft de details?

(Erno Mijland, 20.12.02) - [print] - [naar boven]Komende vrijdag, 15.00 uur: Live-opnames van 27 september 2002 in Paradox Tilburg met Eric Vloeimans, trompet, Jeroen van Vliet, piano en Anton Goudsmit, gitaar. Bij de Concertzender.

(Erno Mijland, 18.12.02) - [print] - [naar boven]Als gitarist luister ik graag naar gitaar. Is dat raar? Nou, luister maar eens naar Kevin van Sant, die in café Kraaij & Balder een prachtige versie ten beste gaf van 'Bluesette' van Toots Thielemans. Op de website Live Jazz at the Crow is nog veel meer mooie livemuziek te horen opgenomen in Kraaij & Balder.

(Erno Mijland, 18.12.02) - [print] - [naar boven]

Ben Allisons meest recente album 'Peace Pipe' is een fijne jazzplaat om naar te luisteren. Met wereldmuziek-elementen, zoals het Afrikaanse tokkelinstrument, de kora.

(Erno Mijland, 15.12.02) - [print] - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.