Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Nieuws
Edison voor Han Bennink

Tijdens de uitreiking van de Edisons Jazz op maandag 10 oktober heeft drummer Han Bennink de oeuvreprijs gewonnen. Bennink kreeg de prijs in de categorie jazz.

Bennink weet van alles een muziekinstrument te maken, zegt de jury. "Eenentachtig is hij nu, maar hij benadert muziek nog altijd met kinderlijk enthousiasme. Zijn unieke speelwijze in combinatie met zijn even unieke podiumpresentatie heeft Bennink een lange loopbaan opgeleverd die rijk is aan avontuurlijke ontmoetingen. De lijst van grootheden uit de jazz en geïmproviseerde muziek waarmee hij heeft gespeeld, is onvoorstelbaar lang." Zo speelde de drummer onder meer met Sonny Rollins, Ben Webster, Wes Montgomery, Johnny Griffin, Eric Dolphy en Dexter Gordon. Maar hij werkte ook samen met Europese toppers als John Tchicai, Peter Brötzmann, Derek Bailey en Fred Van Hove.

"Voor de Nederlandse jazz en geïmproviseerde muziek is Bennink van onschatbare waarde," stelt de jury. In 1967 richtte de drummer samen met pianist Misha Mengelberg en saxofonist Willem Breuker de Instant Composers Pool op, waarbij de vrije improvisatie ('instant composing') centraal staat. Op het gelijknamige platenlabel verschenen vele klassiekers in het vrije genre, zoals de albums 'Bospaadje Konijnenhol' I en II uit 1990-91. Bennink tekent daarbij voor de hoesontwerpen; zijn typerende tekeningen, collages en handschrift sieren de albums. Met Mengelberg zou hij in de loop der jaren een welhaast symbiotische band ontwikkelen. Het roemruchte ICP Orkest is anno 2023 nog springlevend en Han Bennink maakt er nog steeds deel van uit.

Lees hier een interview met Han Bennink uit 2009.

Foto: Cees van de Ven.

Labels: ,

(Maarten van de Ven, 16.10.23) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.