Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Concert
Vrij en onorthodox swingen

The Source, zaterdag 7 oktober 2023, Paradox, Tilburg

De relatief onbekende Noorse formatie The Source bestaat al sinds 1993. Vanaf 2004 maken de muzikanten Per Oddvar, Øyvind Brække, Trygve Seim en Mats Eilertsen hier deel van uit, naast hun andere uiteenlopende muzikale projecten. Seim en Eilertsen, vertegenwoordigers van de roemrijke, ruimtelijke eclectische Nordic sound, zijn regelmatig te gast geweest in Paradox, in vele muzikale samenstellingen.

Om maar direct met de deur in huis te vallen: van uitgebreide 'nordic soundscapes' is in dit optreden geen sprake. De muziek blijkt expliciet beïnvloed door Amerikaanse jazzstijlen. Het pianoloze kwartet, bestaande uit sax, trombone, bas en drums, speelt vooral in de eerste set vol vrijheid met de muzikale vorm. Hierbij is zowel het collectieve als individuele improvisatiegehalte allesbepalend. Het openingsnummer is exemplarisch. Ruim een half uur doet de formatie de freejazz-opvatting eer aan. Afwisselend dringend en mild-subtiel van toon wordt zeer eigenzinnig gemusiceerd. Ritmes zijn aan verandering onderhevig en een mix van freejazz, swing en sporadische Noorse folk domineert het muzikale spectrum.

Trombonist Oyvind Braekke en saxofonist Trygve Seim tarten het publiek tot op het bot met messcherpe, energieke en soms rusteloze improvisaties, maar laten hun instrumenten ook mooi samensmelten. Drummer Per Oddvar Johansen en bassist Mats Eilertsen vervullen een niet te onderschatten rol. Afwisselend vloeiend en geagiteerd bepalen zij de ingenieuze muzikale onderstroom. Het gebruikelijke voorstelrondje, tussen de eerste en tweede track, is hilarisch door de gespeelde wanordelijkheid. Ter afsluiting van de eerste set transformeert de ingezette blues naar een theatrale, tegendraadse vrije wijze van musiceren.

De tweede set voltrekt zich al even spannend als de eerste, maar meer in een zachtaardig scenario. De uitgevoerde composities, zonder uitzondering van eigen hand, zijn korter en meer transparant. Dit biedt de luisteraar meer houvast. In het eerste stuk na de break vormt het repeterende basmotief een allesbepalend anker en worden ingrediënten van muzikale suspense en herkenbare oosterse mystiek opgediend. In het stuk 'Goodbye Mr. Mingus' spelen de muzikanten met meer ruimte tussen de noten, open en bol van de plotwendingen, in een lofzang op de baanbrekende bassist-componist Charlie Mingus. Het spelen met direct herkenbare muzikaal sentiment wordt niet geschuwd. De melancholische toegift is een hartenkreet aan de bevolking van Oekraïne.

The Source danst en swingt, vrij en onorthodox, op zeer onderscheidende wijze, mede door het ontbreken van een akkoordinstrument.

Foto's: Louis Obbens. Klik hier voor zijn fotoverslag van dit concert.

Labels: , , , , , ,

(Louis Obbens, 17.10.23) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.