Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Concert
Perfecte beats en immense groove

Gijs Levelt Spoken Quartet, woensdag 21 september 2022, Bimhuis, Amsterdam

Aan het einde van de presentatie van zijn nieuwe album 'Bustle' reikt trompettist Gijs Levelt, in een spaarzaam verlicht Bimhuis, het eerste exemplaar uit aan Jan Douwe Kroeske. Kroeske heeft naamsbekendheid gekregen door radioprogramma's als Twee Meter De Lucht In en de Twee Meter Sessies. Na de opnames voor Twee Meter Sessies heeft Levelt in 2021 het initiatief genomen om een eigen kwartet op te richten, na jaren als sideman actief te zijn geweest. Gijs Levelt voelt zich kennelijk schatplichtig aan Kroeske, maar zijn toespraak is zelfingenomen.

Het album 'Bustle' (drukte) is een vervolg op Levelts solo-exercitie 'Spoken'. De muziek is opgenomen tijdens een chaotische tijd na een coronalockdown. Een periode waarin de samenleving naarstig in wil halen wat in 1,5 jaar heeft ontbroken aan sociale activiteiten. Na wat korte schetsen op papier zijn de ideeën voor de muziek ontstaan in samenspraak met de overige groepsleden: toetsenist Stefan Schmid, basgitarist Mark Haanstra en drummer Joost Lijbaart.

Gijs Levelt is sinds enige tijd geïnspireerd door het elektronisch gemanipuleerd trompetgeluid van illustere voorgangers. De sounds van de livebands van Miles Davis uit zijn elektrische periode, de vorig jaar overleden trompettist Jon Hasall en Nils Petter Molvaer zijn hoorbare inspiratiebronnen. Het muzikale gedachtengoed van deze legendarische trompettisten is nauw verweven met het totale groepsgeluid van het Spoken Quartet. Overwegend donker van toon en vol hectiek schotelt de band spanningsvolle fusion voor in een set van ruim een uur. De rotsvaste ritmische tandem van Haanstra's vervanger Manuel Hugas op basgitaar en Joost Lijbaart op drums vormt de spreekwoordelijke ruggengraat van het groepsgeluid. Het zijn de perfecte beats en de immense groove die de muziek van identiteit voorziet.

De elektronische toetsen en de gehanteerde samples van Stefan Schmid in combinatie met het opgerekte trompetgeluid, onder meer door gebruik van loopings, zorgen voor de vervolmaking van de trancerijke en psychedelische muziek. De gebruikte elektronica, het veelvoud aan randapparatuur en de meterslange wirwar aan kabels over de houten vloer van het Bimhuis zijn de stille getuigen voor het expressieve en bij vlagen sinistere muzikale beeld.

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Labels: , , , ,

(Louis Obbens, 1.10.22) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.