Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


In memoriam
Joey DeFrancesco

Op donderdag 25 augustus overleed op 51-jarige leeftijd multi-instrumentalis Joey DeFrancesco. Hij was er voor een groot deel verantwoordelijk voor dat het hammondorgel weer opnieuw in de mode kwam in jazzkringen. Daarnaast speelde hij ook trompet en saxofoon.

Geboren en getogen in Philadelphia begon DeFrancesco al op vierjarige leeftijd met spelen, onder het toeziend oog van zijn vader, organist John DeFrancesco. Hij kwam uit een familie van drie generaties jazzmuzikanten. Zijn grootvader en naamgenoot was een organist die in 2013 de Living Legend Award ontving van de Oklahoma Jazz Hall of Fame.

Joey DeFrancesco was er vroeg bij. Op tienjarige leeftijd speelde hij al samen met saxofonist Hank Mobley en drummer Philly Joe Jones. Zijn leven stond in het teken van muziek. Zijn grote idool was Jimmy Smith. Hij ging door de middelbare school met een beurs aangeboden door de Philadelphia Jazz Society en ging naar de Philadelphia School for the Creative and Performing Arts. Hij won meerdere prijzen. Ook was hij finalist op de eerste Thelonious Monk International Jazz Piano Competition. Op 16-jarige leeftijd tekende DeFrancesco zijn eerste platencontract bij Columbia Records en reeds op 18-jarige leeftijd begon hij te toeren met zijn eigen band.

Hij bracht meer dan 30 albums uit onder zijn eigen naam en nam uitgebreid op als sideman met vooraanstaande jazzartiesten als trompettist Miles Davis, saxofonist Houston Person en gitarist John McLaughlin. Zijn laatste album 'More Music' werd vorig jaar uitgebracht. In 2013 werd hij benoemd tot lid van de Hammond Hall of Fame voor zijn revolutionaire en innovatieve bijdragen op de Hammond B3.

'Weinig jazzartiesten in welk tijdperk dan ook hebben de muzikale taal en het populaire beeld van een instrument gedomineerd zoals DeFrancesco deed met het orgel', aldus het Amerikaanse National Public Radio.

Foto: Gloria DeFrancesco

Labels: ,

(Maarten van de Ven, 28.8.22) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.