Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Jazztube
Miles Davis Quintet & Gil Evans Orchestra - 'So What'


Producer Robert Herridge was al een oude rot in het vak toen hij begin 1959 trompettist Miles Davis uitnodigde voor een televisieregistratie. Jack Speight was als regisseur aangetrokken. Elf jaar eerder had Herridge pionierswerk verricht met zijn 'Studio One'-serie en sinds twee jaar runde hij de uitzendingen van 'The Sound of Jazz', als onderdeel van de Seven Lively Arts-programma's van CBS.

Davis was op de top van zijn carrière beland. In zijn Quintet en zijn Sextet zat John Coltrane, de spraakmakende wervelwind van de jazzsaxofoon. Op 2 maart nam Davis het album 'Kind Of Blue' op, zijn artistieke en commerciële hoogtepunt, en precies een maand later stond hij in de New Yorkse Studio 61. Met buiten zijn Quintet een groot orkest onder leiding van Gil Evans. Om de een of andere reden was altsaxofonist Julian 'Cannonball' Adderley niet op komen dagen, zodat de leider twee solobeurten in de nummers nam.

Kennelijk had Evans (nog) geen arrangement klaar voor 'So What': meer dan wat lichte toetsjes van het koper in het thema krijgen we niet te horen. Streken op een monochroom schilderij, die je alleen bij een bepaald licht ziet. In feite horen we hier dus 'gewoon' het Miles Davis Quintet.

Nou ja, gewoon: je wordt met je neus wél op de feiten gedrukt. Na de spaarzame eerste solo van Davis, met kristallijnen noten waarover nagedacht is en die vervolgens bezield en gekoesterd zijn, volgt de granieten bijdrage van Coltrane. Het spaarzame thema biedt de saxofonist alle vrijheid: geen akkoordwisselingen, alleen maar een paar grondnoten.

Deze groep wordt algemeen beschouwd als een van de beste en krachtigste formaties uit de jazzgeschiedenis. De onderhavige televisieregistratie, uitgezonden op 21 juli 1959, is een van de laatste documenten van de samenwerking tussen Davis en Coltrane. Een paar maanden later was Trane uitgevlogen om een eigen kwartet te beginnen. Ook dat is geschiedenis.

Labels:

(Eddy Determeyer, 2.4.20) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.