Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Jazztube / Documentaire
De geschiedenis van de Jazz in Nederland - Deel 1: Kijkswing!


De komende tijd besteden we op Draai om je oren aandacht aan een serie over de geschiedenis van de jazz in Nederland. Deze NOS-serie uit 1993 is opgezet in nauwe samenwerking met het
Nederlands Jazz Archief en bevat veel historisch materiaal. In de eerste aflevering wordt de periode 1919-1939 behandeld.

In 1920 bracht James Meijer de jazz naar Nederland. Jazz in de jaren 20 bleef beschaafd en pas toen uit Amerika Paul Whiteman met zijn orkest naar Nederland kwam, werden de eerste kritieken op jazz gepubliceerd. Hoewel jazzmuziek toen al stevig was omarmd door de betere kringen, bleef de kritiek de jaren daarop de kop opsteken.

De Ramblers werden in 1926 opgericht en werden het eerste internationale toporkest in Nederland. De economische crisis in de jaren 30 zorgde voor veel concurrentie en maakte het krijgen van werk moeilijker.

In 1933 raakte Nederland in de ban van Duke Ellington en deden steeds meer musici moeite om de 'swing' onder de knie te krijgen. De radio ging geleidelijk aan meer aandacht aan jazz besteden. Eind jaren 30 konden honderden muzikanten leven van jazzmuziek.

Labels: , ,

(Cees van de Ven, 4.4.20) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.