Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Concert / Jazztube
Verweven klanken van een bijzonder gitaartrio

Frank Wingold, Robert Lanfermann & Jonas Burgwinkel, zaterdag 8 februari 2020, PlusEtage, Baarle-Nassau

Componeren is hard werken, maar je moet er ook een beetje talent voor hebben. Gitarist Frank Wingold heeft dat talent, zo blijkt al snel tijdens het optreden dat hij met zijn trio verzorgt in de PlusEtage. Composities die staan als een huis, met een duidelijk begin en eind, sterke melodieën en vooral uitblinkend in zeer harmonieus samenspel. Wingold noemde dit project niet zo maar 'Entangled Music'. Naast een gelukkige hand in componeren blijkt hij ook nog goed te zijn in het vinden van geschikte kompanen. Met bassist Robert Landfermann en drummer Jonas Burgwinkel weet hij zich verzekerd van twee musici die zijn bedoelingen niet alleen uitstekend aanvoelen, maar die ook nog kunnen vertalen in prachtige, met elkaar verweven klanken.

Zo zetten Landfermann en Brugwinkel met de opener 'Adelante' een enerverend ritme in, waar Wingold zich behaaglijk in nestelt. Bij dit nummer, dat net als alle andere stukken te vinden is op het in 2018 verschenen album 'Entangled Music', vormt stilzitten nog een hele uitdaging. De prachtige toon van Landfermann, zangerig ritmisch, bewonderen we verderop tijdens een gloedvolle bassolo. Voorafgaand aan 'Bipolar' legt Wingold uit dat hij de inspiratie voor de titel 'Entangled Music' haalde uit de kwantumfysica. Het onderling aantrekken en afstoten komt naar eigen zeggen in dit 'Bipolar' - het draagt niet voor niets deze titel - het sterkst tot uiting. En ja, boeiend. Vooral de wijze waarop de klanken van de bas en de gitaar in elkaar grijpen en de accenten die Burgwinkel aanbrengt met zijn slagwerk. Dat gaat goed tot het uit elkaar begint te lopen, wat een vreemd soort spanning aan het nummer geeft. 'Mr. A. Is Busy Today', slaat op Wingolds zoontje Anton. Hij schreef het toen het joch voor het eerst naar de crèche ging. Een zeer melodieus, maar ook innemend stuk, in laag tempo gespeeld. De heldere klank van de gitaar, met een vleugje klassiek, komt hier prachtig tot zijn recht, terwijl Burgwinkel zijn stuwende kracht inzet. Op enig moment neemt Landfermann de melodie over. Ondertussen legt Wingold accenten.

Na de pauze horen we 'Rare Earth', geïnspireerd door die wetenschappers die geloven dat de aarde een unieke planeet is. Het krachtige ritme van Burgwinkel valt hier op, naast Wingolds puntige gitaarspel, dat wordt verdiept door Landfermann. Een stomend stuk dat ons op het puntje van de stoel doet belanden. 'Monolith' contrasteert hier aanvankelijk mee, een meeslepende ballade op een bijzonder marsachtig ritme. Tot Wingold zijn snaren spant en Burgwinkel met kracht uithaalt. De spanning bouwt zich op en zet zich door in 'Cowboy Camulet Abuse'. Vrolijk ritmisch, met een vleugje folk. En ook hier haalt Wingold halverwege flink uit, nu ook zijn effectpedalen intensief gebruikend. Eigenlijk de enige keer dat hij het harmonieuze pad verlaat om even lekker in het struikgewas rond te dolen. De daverende slagen van Burgwinkel en de pompende bas van Landfermann maken het plaatje compleet. Hier kunnen we weer even mee vooruit.

In de Jazztube zie je een live-uitvoering van 'Bipolar', opgenomen in Schwäbisch Gmünd, Duitsland, op 11 mei 2018.

Labels: , ,

(Ben Taffijn, 15.2.20) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.