Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Concert / Jazztube
Muziek uit een verdwenen tijd

Savina Yannatou & Primavera En Salonico, woensdag 25 november 2015, De Singer, Rijkevorsel

Mensen op drift, het is van alle tijden. De Griekse zangeres Savina Yannatou neemt ons mee naar de Noord-Griekse stad Thessaloniki een eeuw geleden. In 1912 was de stad Grieks geworden na sinds 1430 onderdeel uitgemaakt te hebben van het Osmaanse Rijk. Het waren rumoerige jaren, die jaren na 1912 met de Eerste Wereldoorlog en een enorme brand die in 1917 het grootste deel van de oude Turkse stad in de as legde. Een brand die de nu Griekse overheersers ook de kans gaf om de Osmaanse geschiedenis uit de weg te ruimen, waarmee de diaspora van de Turkse inwoners een aanvang nam. En waarmee de eerste schreden werden gezet in de ontmanteling van wat rond de vorige eeuwwisseling een multiculturele metropool was, culminerend in de uitroeiing van nagenoeg de complete Joodse bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog. Turken, Grieken, Joden, Armeniƫrs, Bulgaren en Serven leefden zij aan zij en vormden eens de bevolking van deze bruisende havenstad. Het is die tijd waar Yannatou ons met haar ensemble mee naar toe neemt en ons de liederen van voorschotelt.

Liederen met poƫtische, vaak hartverscheurende teksten vol verlangen, hunkering en weemoed, maar soms ook liederen vol opgewektheid die gepaard gaan met felle, ritmische dansen zoals in 'Dimo Is Solun Hodeshe', een Bulgaars lied waarin accordeonist Kostas Vomvolos zodanig snel over de toetsen raast dat hij nog maar amper te volgen is en waarin violist Kyriakos Gouventas een van zijn gloedvolle solo's geeft.

'La Cantiga Del Fuego' is een Sefardisch lied over die grote brand op 18 augustus 1917. Henry Collinson Owen, een Britse journalist, was erbij die dag: "Het was een verpletterend en intriest schouwspel, die jammerende gezinnen, het dreunen van instortende huizen op het moment dat ze verzwolgen werden door het vuur, aangeblazen door de wind." Het moet een vreselijk moment geweest zijn en Yannatou verklankt het samen met Primavera En Salonico op bewonderenswaardige wijze. Innemend is het Sefardische liefdesliedje 'Una Muchacha En Selanica', waarbij Yannatou zich laat begeleiden door Vomvolos op de qanun - een plankciter. Ze zingt het met een snik in de stem, intens en gevoelig, wat goed combineert met de droge, ietwat metalige klanken van de qanun. Even intens is 'Calin Davullani', een Turks lied dat gaat over een meisje dat drie dagen voor haar bruiloft komt te overlijden. Percussionist Kostas Theodorou zet hier met een regelmatig ritme letterlijk de toon en onderstreept zo het hartverscheurende karakter.

De wereld waar Yannatou ons mee naartoe neemt en die ook is vastgelegd op de bij ECM Records verschenen cd 'Songs Of Thessaloniki' is helaas verdwenen en Thessaloniki is al lang niet meer die multiculturele metropool die het was. Het is daarom niet meer dan bijzonder wat Yannatou met Primavera En Salonico ons hier presenteert. En het mag gezegd worden: uit welke cultuur het lied ook komt, het wordt in alle gevallen met veel passie en deskundigheid vertolkt. Iedere keer weer even geloofwaardig.

Wie meer wil weten over de geschiedenis van deze bijzondere stad verwijs ik graag naar het boek 'Thessaloniki' van Mark Mazower.

In de Jazztube hierboven zie je Savina Yannatou & Primavera En Salonico live bij VPRO's Vrije Geluiden met 'Sareri Hovin Mernen'.

Foto: Egidio Magnani

Labels: ,

(Ben Taffijn, 6.12.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.