Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Vooruitblik
North Sea Jazz Festival 2015

10-12 juli 2015, Ahoy, Rotterdam

Het fameuze North Sea Jazz Festival, ooit begonnen in Den Haag, bestaat dit jaar 40 jaar en dat wordt vanzelfsprekend gevierd. Directeur Jan Willem Luyken memomeert in de uitgebreide glossy, die sinds enige weken verkrijgbaar is, wat 40 jaar festival betekent: meer dan 120 festivaldagen, ongeveer 6000 concerten van evenzoveel bands en meer dan 2 miljoen bezoekers. Duizelingwekkende cijfers inderdaad.

Het veertigjarig jubileum mag dus met gepaste trots worden gevierd. Het zijn dan ook twee van de rode draden door het festival, een concept waar het festival al geruime tijd mee werkt. Allereerst is een aantal artiesten die er op de allereerste editie bij waren, gevraagd wederom op te treden. Zo speelde Han Bennink op de allereerste avond van de eerste editie en is hij ook nu van de partij. Ditmaal zelfs als Artist in Residence, wat betekent dat hij met het trio Oscar Jan (Hoogland), Peter (Evans) en Han komt, met het Han Bennink Trio (met Badenhorst en Toldam) en met het ICP Orchestra. Verder speelden Randy Weston, Lee Konitz, Hans Dulfer en John Engels op het allereerste festival. Ook zij geven concerten op deze jubileumeditie.

Maar het festival kijkt nog op een andere manier terug op de afgelopen veertig jaar, door de bezoekers een aantal iconen per decennium voor te stellen. Natuurlijk betekent dat het maken van arbitraire keuzes. Er zijn immers meer muzikanten die belangrijk geweest zijn voor de jazz in de afgelopen veertig jaar dan dit festival in één editie kan laten optreden, om nog maar te zwijgen over het feit dat een belangrijk deel het tijdelijke reeds voor het eeuwige heeft verwisseld, maar toch.

Om de jaren 70 te verklanken is als invalshoek de fusion gekozen en zijn Stanley Clarke, Chick Corea en Herbie Hancock (de laatste twee geven een duoconcert) uitgenodigd. De jaren 80 waren de jaren van de neo-bop, als reactie op de free jazz. Als vertegenwoordigers koos het festival trompettist Roy Hargrove en saxofonist Branford Marsalis. In de jaren 90 stond ritmische en compositorische vernieuwing in de belangstelling, bijvoorbeeld vanuit het New Yorkse M-Base Collective. Cassandra Wilson is in dit kader uitgenodigd. Maar ook Bill Frisell is belangrijk in het kader van vernieuwing. Voor het eerste decennium van deze eeuw is gekozen om te kijken naar muzikanten die hun eigen, niet-Amerikaanse roots vermengen met jazz. Avishai Cohen past in dit plaatje, maar ook het trio Bugge Wesseltoft, Henrik Schwarz en Dan Berglund, die op bijzondere wijze jazz en elektronica vermengen en een flinke scheut Scandinavische weemoed toevoegen. En dan de jaren 10 waar we nu middenin zitten. Het festival kiest voor jonge muzikanten die hun inspiratie halen uit hiphop, soul en R&B. Zanger José James en Forq, met Snarky Puppy-oprichter Michael League.

De liefhebbers van de meer vernieuwende jazz zullen vooral uitkijken naar een derde rode lijn: 'serial killers'. Een aantal jazzmusici vindt aansluiting bij het idioom van de hedendaagse gecomponeerde muziek, een lijn die vanaf Debussy via Stravinsky, Schönberg, Varèse en Ligetti, Cage en Feldman en de minimal music, Glass en Reich naar het heden doorloopt en uiteindelijk ook de jazz heeft beïnvloed. Denk hierbij aan musici als Tyshawn Sorey, Vijay Iyer, Kris Davis (zij komt met haar nieuwe 'Infrasound'-octet), Nik Bärtsch, Reinier Baas (die dit jaar de compositieopdracht heeft gekregen) en het eerder genoemde trio Wesseltoft, Schwarz & Berglund.

Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel andere bijzondere bands en projecten te noemen: Jack DeJohnette komt met het 'Made In Chicago'-project; Brian Blade treedt met maar liefst drie projecten aan, waaronder als drummer van het Wayne Shorter Quartet; het Brussels Jazz Orchestra speelt onder leiding van Ryan Truesdell muziek van Gil Evans en Tigran Hamasyan krijgt de jaarlijkse Paul Aket Award.

En, zoals we gewend zijn van het North Sea Jazz Festival, is dit maar een klein deel van alle artiesten, jazz en jazz-gerelateerd, die er zullen optreden. Eén tip nog, ga vooral ook eens in een van de kleine zaaltjes, Yenisei en Volga, kijken en luisteren. Het is vaak de plek waar hét gebeurt. Jonge, meestal nog onbekende, musici spelen hier regelmatig de sterren van de hemel. Dat zijn de iconen van morgen.

Klik hier voor meer informatie over het North Sea Jazz Festival 2015.

Labels: ,

(Ben Taffijn, 9.6.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.