Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




In memoriam
Sam Rivers


Afgelopen maandag, 26 december 2011, overleed op 88-jarige leeftijd saxofonist, fluitist en componist Sam Rivers. Hij was in de zeventiger jaren een leidend figuur in de New Yorkse loft scene. Alvorens hij in 1970 met zijn vrouw zijn loft Studio Rivbea opende, die het middelpunt werd van deze scene, had hij al een imposante carrière achter de rug.

De in 1923 geboren Samuel Carthorne Rivers komt uit een muzikale familie. Zijn vader is een gospelzanger en zijn moeder pianiste. De jonge Sam leert viool, trombone en piano spelen en vertrekt in 1937, na de dood van zijn vader, met zijn moeder naar Little Rock. Daar besluit hij zich serieus op de tenorsax te bekwamen.

Na zijn militaire dienst studeert hij in 1947 op het conservatorium in Boston en rolt dan in de daar aanwezige jazzscene. Hij formeert onder meer zijn eigen kwartet met pianist Hal Galper en speelt mee op een Blue Note-platensessie met de groep van pianist Tadd Dameron. In 1959 speelt hij met de dan 13-jarige drummer Tony Williams, die later zou doorbreken in de groep van Miles Davis. Rivers raakt dan betrokken bij de avant-garde beweging waarvan ook Archie Shepp en Cecil Taylor deel uitmaken.

In 1964 speelt hij, op voorspraak van Tony Williams, in het kwintet van Miles Davis. De samenwerking duurt niet lang. Rivers nogal stevige, ruige en ongepolijste geluid op de tenorsax en zijn energieke speelwijze bevalt de trompettist niet zo. Op het album 'Miles In Tokyo' uit 1964 is een en ander te beluisteren.

Na de kortstondige Davis-periode krijgt Rivers een contract bij het Blue Note-label aangeboden. Het resulteert in een aantal opmerkelijke experimentele en vrije bebop-albums. Het bekendste is 'Fuchsia Swing Song'. Onder invloed van Ornette Coleman en John Coltrane combineert hij zowel bebop als free jazz in zijn solo's. Dit is de aanzet voor zijn latere nog vrijere speelwijze.

In de zeventiger jaren wordt zijn Studio Rivbea de place to be voor free-jazzers. Het is ook de repetitie- en concertplek voor zijn Rivbea Orchestra en eigen trio. Op het Impulse-label is kenmerkende muziek uit die periode uitgebracht, zoals 'Hues', 'Streams', 'Crystals' en 'Sizzle'.

In de jaren tachtig vestigt Rivers zich in Orlando, waar hij een nieuw Rivbea-orkest formeert. In die jaren produceert hij albums met dat orkest op zijn eigen Rivbea Sound-label. Ook speelde hij vier jaar met Dizzy Gillespie. Sinds het midden van de jaren negentig speelt hij in een trioformatie met Doug Mathews en Anthony Cole en leidt hij het Orlando Orchestra.

Sam Rivers was een belangrijk musicus in de eigentijdse, vrije jazz en een inspirator voor jonge musici. Tot kort voor zijn dood trad hij nog op. "Music was his life, music is what kept him alive", aldus zijn dochter Monique Rivers Williams.

Labels:

(Jacques Los, 30.12.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.