Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Dvd / The Jazztube
Eddie 'Lockjaw' Davis - 'I Can’t Get Started', van 'Live In Copenhagen'
(Storyville, 2008)

Opname: 1985

In Nederland hebben we best wel ons deel aan uitstekende jazzbassisten. Maar Denemarken mag er ook zijn. Niels Henning Orsted Pedersen bijvoorbeeld geldt als een van de beste bassisten in de jazzhistorie, en hier is dan Jesper Lundgaard. Hij ziet eruit als een ordentelijke goedwillende onderwijzer, maar is goed voor een waarlijk loeiende walking bass. Hij levert die achter de tenorsaxofoon van Eddie 'Lockjaw' Davis, tijdens een concert in het Kopenhaagse Jazzhus Slukefter, gefilmd in 1985, een jaar voor het overlijden van de Amerikaan op 64-jarige leeftijd.

Veel beeldmateriaal is er niet van Davis, dus dat dit is opgeduikeld (en door Storyville op dvd is gezet) is pure winst. De tenorist is goed in vorm, swingt ouderwets in een stijl die het midden houdt tussen swing, rhythm & blues en bop, met een toon die het rauwe randje vertoont van de grote 'honkers', zoals Gene Ammons. Hij oogt soms wat routineus, maar wordt redelijk alert gehouden door Jesper Lundgaard, pianist Niels Jørgen Steen en drummer Ed Thigpen (die we vooral kennen van zijn jarenlange associatie met Oscar Peterson, waar pittig swingen het standaardrecept was).

Tussen de standards door doet Davis één bossa nova, 'Meditation' van Jobim, waarin hij zowaar een beetje naar Stan Getz verwijst. De dvd duurt 89 minuten, maar had, vermoed ik, wel iets langer kunnen zijn als het hele concert erop was gezet. Nu begint het met een uptempo versie van 'Take The ‘A’ Train', dat eigenlijk het laatste nummer was van de eerste set; Davis stelt aan het eind zijn podiumgenoten voor en kondigt de break aan. Een curieuze keuze van Storyville, die de vraag oproept wat we hier gemist hebben.

Labels:

(Anoniem, 29.12.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.