Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




The Jazztube
Booker Ervin Sextet - 'Milestones'


Vandaag op de kop af 78 jaar geleden werd de hardbop-tenorsaxofonist Booker Ervin geboren in Denison, Texas. Booker Telleferro Ervin II - zoals zijn naam voluit luidt - leerde zichzelf tenorsaxofoon spelen tijdens zijn militaire dienst bij de luchtmacht. Daarna ging hij studeren aan de befaamde Berklee College Of Music in Boston. Zijn spel karakteriseerde zich door een krachtig, stoer-schurend geluid met blues- en gospelinvloeden. Hij verhuisde naar New York, waar hij toetrad tot het kwartet van pianist Horace Parlan, met wie hij de Blue Note-albums 'Up And Down' en 'Happy Frame Of Mind' maakte.

Van 1956 tot 1963 werkte de tenorist met bassist Charles Mingus. Zo is hij te horen op diens albums 'Mingus Ah Um', 'Blues And Roots' (beide uitgebracht door Atlantic) en 'Mingus Mingus Mingus Mingus Mingus' (Impulse!). In de jaren zestig leidde hij een eigen, ijzersterk kwartet, met drie genieën op hun instrument: pianist Jaki Byard, bassist Richard Davis en drummer Alan Dawson. In die tijd maakte hij ook een aantal niet te versmaden albums voor Prestige: de zogenaamde 'Book'-reeks, met onder meer 'The Blues Book', 'The Space Book' en 'The Freedom Book'.

Tegen het einde van de jaren zestig kwam Ervin onder contract bij Blue Note, waarvoor hij onder andere 'Structurally Sound' en 'The In Between' opnam. Voorts speelde hij met pianist Randy Weston. Hij overleed op 39-jarige leeftijd in New York City aan de gevolgen van een nierziekte.

In deze aflevering van The Jazztube kunnen we Booker Ervin eens goed aan het werk zien tijdens de Davis-klassieker 'Milestones', in een uitstekende uitvoering met enkele puike solo's. Naast Booker Ervin op tenorsax zien en horen we Ted Curson (trompet), Pony Pointdexter (altsax), Nathan Davis (fluit), Kenny Drew (piano), Jimmy Woode (bas) en Edgar Bateman (drums). De opname dateert van midden jaren zestig.

Labels:

(Maarten van de Ven, 31.10.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.